DruštvoVesti

MIHAJLOVIĆ NAJAVILA POTPUNU STABILIZACIJU NA TRŽIŠTU PELETA

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je, da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu peleta. Mihajlović je ovom prilikom naglasila i da će Vojska Srbije pomoći Javnom preduzeću „Srbijašume“, u krčenju šumskih puteva, kao i da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, oko 110.000 domaćinstava u Srbiji koristi pelet, a milion ogrevno drvo. Dodavši da je Vlada Republike Srbije učinila sve što je bilo u njenoj moći da sve kategorije, na vreme, dobiju energent koji koriste, Mihajlović je navela ograničenje cene peleta, kao i zabranu izvoza.

Govoreći o potpunoj stabilizaciji tržišta, ministarka je istakla da su inspekcije na terenu, i dodala da je u 45 lokalnih samouprava izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, pri čemu njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti. Imajući to u vidu, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike je, takođe, rekla da šesti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji, znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz ove države, od 1. novembra.

Mihajlović je ukazala na to da će „Naftna industrija Srbije“ naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada, pri čemu je izrazila uverenje da to neće uticati na tržište u Srbiji.