MOGUĆE DONACIJE SAD LESKOVCU

U Leskovcu trenutno boravi delagacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i organizacije Spirit of America sa kojom je juče gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao inicijalni sastanak kako bi razgovarali o saradnji i mogućim donacijama gradu.
Danas je u kabinetu gradonačelnika organizovan još jedan sastanak sa izaslanikom za Kopnenu vojsku majorom Džošom Perišem, te predstavnicama pomenute organizacije koja omogućava brz pristup donacijama Kolin Deni koja je zadužena za Evropu i Nadica Stošić koja je zadužena za Republiku Srbiju kojem su prisustvovali načelnik Gradske uprave grada Leskovca Miloš Cvetanović, direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević i direktorka PU Vukica Mitrović Olivera Tošić i pomoćnica direktora Marija Rakić.
Gradonačelnik Leskovca Cvetanović je tokom inicijalnog sastanka podrobno predstavio Leskovac, on je govorio o privrednom razvoju, otvaranju novih radnih mesta što je tokom prethodne godine rezultovalo zapošljenjem čak 2041 lica što je najveća stopa rasta u Jablaničkom okrugu od 5,8%, dok republički prosek iznosi 2,6%, posebno istakavši Zelenu industrijsku zonu u kojoj se trenutno, pored postojećeg Aptiva, grade pogon turske kompanije Erenli i distributivni centar lokalne kompanije Statovac. Bilo je reči i o oblasti kulture za koju se iz budžeta grada izdvaja 9,3% lokalnog budžeta kao i ustanovama poput Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Leskovačkog kulturnog centra koji su između ostalog u poslednjih nekoliko godina više puta proglašavani najboljima u državi. Posebna pažnja posvećena je Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ koja je 2014. godine odlikovana Svetosavskom nagradom, ali je naglašeno da zbog povećanja broja zaposlenih roditelja postoji i manjak broja mesta u vrtićima koji grad delimično rešava subvencionisanjem 80% cene boravka dece u privatnim vrtićima. Gradonačelnik je posebno istakao pozitivan primer kompanije AutosTop u sklopu čijeg pogona funkcioniše obdanište za decu zaposlenih i plan grada Leskovca da u najskorijem mogućem periodu izgradi vrtić u naselju Stara stočna pijaca za oko 100 mališana. S obzirom da se radi o instituciji koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem najmlađih stanovnika grada na Veternici gradonačelnik je delegaciju američke ambasade usmerio ka PU „Vukica Mitrović“ tako da su na drugom zvaničnom sastanku koji je održan danas u Kabinetu gradonačelnika prisustvovale i rukovodioci ove vaspitno-obrazovne ustanove koje su detaljno govorile o njihovom radu ali i mogućim donacijama koje bi boravak dece učinio prijatnijim i boljim. Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević budući da je američka delegacija u Leskovac došla na predlog poznatog kardiovaskularnog hirurga i predsednika Srpsko-američkog društva Dragana Milića. Dimitrijević je govorio o organizaciji rada bolnice tokom pandemije, ali i velikim radovima u okviru rekonstrukcije glavne zgrade koji će uskoro početi a vrede 4,5 milijarde dinara. Nakon sastanka delagacija je obišla PU „Vukica Mitrović“ i Opštu bolnicu Leskovac kako bi se napravili detaljniji dogovori u vezi sa donacijama.