DruštvoVesti

MUP U PRIPRAVNOSTI ZBOG POPLAVA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Sektora za vanredne situacije tokom noći preventivno obilazili sve kritične vodotokove na teritoriji cele zemlje, a bili su angažovani i na crpljenju vode u naselju Savača u Boru. Nije bilo proglašenja novih vanrednih situacija, a na snazi su trenutno ukupno 52 vanredne situacije:

Takođe, oni su bili angažovani i na crpljenju vode u mestu Šarlinac, u opštini Doljevac, iz podruma Gerontološkog centra, u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, kao i na evakuaciji životinja u domaćinstvu u Grockoj.
Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi sinoć je u mestu Mirosaljci, u Lazarevcu, evakuisao jedno lice koje je upalo u reku Turija.
Nije bilo proglašenja novih vanrednih situacija, a na snazi su trenutno ukupno 52 vanredne situacije:
– za celu teritoriju gradova Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.
– za deo teritorija Grada Šapca i Užica, opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek.
Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima i da u slučaju eventualne opasnosti slušaju instrukcije nadležnih institucija.
Ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, potrebno je da građani iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.