DruštvoVesti

VANREDNA SITUACIJAU BOJNIKU DO DALJEG

Na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije, a usled obilnih padavina koje su uslovile izlivanje Brestovačkog jetzera, porast rečnog korita Puste Reke i mnogih kanala štab za vanredne sutuacije opštine Bojnik uveo je vanrednu situaciju u samom Bojniku i 11 mesnih zajednica nizvodno od brane.

Vanredna situacija proglašena u naseljenom mestu Bojnik i selima Gornje Konjuvce, Donje Konjuvce, Crkvica, Dragovac, Pridvorica, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Stubla i Gornje Brijanje i po rečima zamenika predsednika opštine Bojnik Dejana Stojanovića ostaje do daljeg na snazi, Štab će se starati o svim merama zaštite stanovništva i imovine , a u tom cilju već je angažovano ljudstvo I mehanizacija koja je na terenu. Sve mere sprovodiće se u saradnji sa preduzečem Srbija i drugim nadležnim organima, dodao je Stojanović.

Veoma je ozbiljna situacija i na Brestovačkom jezeru koje je prepuno vode koja se preliva I to 28 cm preko preliva tako da da može doći do pogoršanja stanja ukoliko se intenziviraju padavine.

Kako je danas procenio  zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović svi rečni tokovi su u povlačenju, ali se sutuacija budno prati i to u koordinaciji sa Vodoprivrednim centrom Morava iz Niša i nadležnim organima.

On ističe da je ovo veliko slivno područje i da su trenutno najveće štete u Pridvorici i Stubli, ali da je generalno izlivanje vode oštetilo i druga mesta gde je izazvalo oštećenje puteva i mostova poput propusta u Konjuvcu. Nastala je velika šteta koja će moži da se proceni tek nakon povlačenja vode.