KulturaVesti

NACIONALNI DAN KNJIGE OBELEŽEN U LESKOVCU

Povodom Nacionalnog dana knjige i Dana Narodne biblioteke Srbije, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizovala je susret sa Gradskim dečjim horom „Zvezdice“, a svojim sugrađanima, tim povodom, poklonila je 50% popusta na godišnju članarinu pri upisu ili obnovi članarine. Za danas je predviđeno i otvaranje izložbe knjiga „Savremeni srpski stvaraoci“.

Za dan osnivanja naše najstarije ustanove kulture, Narodne biblioteke Srbije, uzima se 28. februar 1832. godine, dan kada je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke. Novembra iste godine, knez Miloš naredio je da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi Biblioteci, čime je ustanovljen obavezni primerak. Ovaj datum proglašen je, takođe, i za Nacionalni dan knjige, zbog čega se ovaj dan obeležava i u bibliotekama širom Srbije u vidu brojnih kulturnih događaja i manifestacija.

Upravo tim pobodom Biblioteka je svojim sugrađanima danas omogućila 50% popusta na godišnju članarinu pri upisu u Biblioteku ili pri obnovi članarine. Svi zainteresovani mogu iskoristiti ovaj popust kako u matičnoj Biblioteci u Leskovcu, tako i u ograncima Biblioteke u Vučju, Grdelici, Predejanu, Pečenjevcu i Brestovcu.

Susret sa Gradskim dečjim horom „Zvezdice“ koji je izveo i snimio spot Himne Narodne biblioteke u Leskovcu, koja je prva i jedina himna u Srbiji posvećena biblioteci održan je u Čitaonici Biblioteke.

Tekst Himne napisao je poznati dečji književnik Vlasta Cenić, kompozitor je Milivoje Ilić, aranžman pripremio Predrag Minčić, umetnički rukovodilac i dirigent je prof. dr Jelena Cvetković Crvenica, umetnički saradnik Milica Jovanović, fotografije je ustupio Aleksandar Stamenković, dok je pokrovitelj grad Leskovac.
Himna je prvi put izvedena 2019. godine na Svečanoj akademiji povodom 140 godina od osnivanja prve Čitaonice u Leskovcu, a može se naći na linku na jutjub kanalu biblioteke.

Sve aktivnosti su realizovane uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite.
Na izložbi knjiga „Savremeni srpski stvaraoci“ koja je ovom prilikom otvorena u Čitaonici izložene su knjige savremenih srpskih stvaralaca koje je Biblioteke prinovila početkom ove godine.