DruštvoVesti

NAGRADA KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ ZA GRADONAČELNIKA LESKOVCA

Gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću pripalo je priznanje Kapetan Miša Anastasijević. Ovog puta, odlukom stručnog žirija, priznanje je dodeljeno u kategoriji za vanredan doprinos razvoju i prosperitetu Srbije.
Ovo značajno društveno priznanje čuva uspomenu na dunavskog kapetana Mišu Anastasijevića i dodeljuje se u okviru projekta Put ka vrhu koga pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije realizuju Media Invent i Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.
Gradonačelnik je danas prisustvovao svečanoj dodeli priznanja u Arheološkom parku Viminacijum. Dobrodošlicu skupu je poželeo Miomir Korać direktor Areheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac Viminacijuma i naglasio da dodela društvenog priznanja kao što je priznanje Kapetan Miša Anastasijević znači da je dobitnik svojim delanjem zadužio društvo.
Član žirija i dobitnik Sretenjskog ordena drugog reda, pesnik Pero Zubac je govorio o kapetanu Miši Anastasijeviću, a Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, svim dobitnicama čestitao na priznanjima i poželeo da nastave uspešnim radom sa što manje prepreka. Nenezić je gradonačelniku Leskovca uručio priznanje.
Dodelu je pratio muzički program u izvođenju gudačkog kvinteta Strings Attached i gitariste Nemanje Bogunovića.
Gradonačelnik Cvetanović je nakon dodele rekao:
„Kao pojedinac, društvo ili grad, uvek imate neke trenutke koji ostanu zabeleženi i u dugom sećanju. Za Leskovac to je bio period između dva svetska rata kada je bio privredni, ekonomski, zanatski i bankarski centar Srbije, Srpski Mančester. Sa setom se sećamo tog divnog perioda, sa željom da menjamo sadašnjost da bi naša deca imala bolju budućnost. Jedini smo u Srbiji kojima je po četvrti put i to sa procentom ispunjenosti od 96,33% pripao BFC sertifikat. Čak šest elemenata je imalo procenat ispunjenosti od 100%.
Zato se veliki broj kompanija interesuje za naš grad, zato smo uspeli da oko 10 hiljada radnih mesta otvorimo u nekoliko prethodnih godina i ponosni smo što imamo dobar tim koji energično, vredno i konstantno radi na tom polju. Ovo priznanje je velika čast, ali i velika obaveza. Moramo biti još odgovorniji i marljiviji,
i siguran sam da ćemo sa osnaženom mladom ekipom nastaviti da unapređujemo poslovno okruženje u našem prelepom gradu.“
Gradonačelnik je danas naglasio, da iako je nagrada na njegovo ime, on smatra da je namenjena svima i pripada čitavom gradu jer bez tima, bez podrške građana, privrednika i udruženih snaga svih ne bi bilo rezultata.
Priznanja su ove godine pripala brojnim istaknutim ličnostima i kompanijama koje svojim radom doprinose napretku Republike Srbije. Pored gradonačelnika Leskovca ovogodišnji laureati su:

  1. Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije,
  2. Nj.E. gospođa Čen Bo, Ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji,
  3. Prof. dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike KCS i član Kriznog štaba Srbije u borbi protiv pandemije Kovid-19,
  4. Prof. dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za infektivne i tropske boleti KCS i mnogi drugi zaslužni pojedinci.
    Leskovac je dobitnik priznanja „Zlatni ključ“ kao lokalna samouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada, povelje „Dunavski kapetan“ u kategoriji „Pametni gradovi“, i 2019. godine nagrade „Dunavski kapetan“, u kategoriji Najprepoznatljivija gastro manifestacija regiona, za organizaciju leskovačke „Roštiljijade“. Takođe, Leskovac je dobitnik prestižnog priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu, reč je o priznanju koje se tradicionalno dodeljuje za promociju privrednog stvaralaštva i preduzetništva.
    Gradonačelniku Leskovca je prošle godine pripalo priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ kao predsedniku Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga za izgradnju i unapređenje prosperiteta u regionu.