KulturaVesti

NOVE NAGRADE ZA LESKOVAČKU ŠKOLU STIPA

Na ovogodišnjem 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Severnoj Makedoniji Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru osvojila je četiri nagrade što je veliki uspeh.
Na ovom strip festvalu, jedinom u Makedoniji, u konkurenciji od oko 200 učesnika iz brojnih zemalja sveta,koji je održan od 20.-23.avgusta predavač Leskovačke škole stripa Marko Stojanović osvojio je međunarodno priznanje „Zlaten strip“ za najboljeg strip scenaristu festivala, kao i nagradu za umetnički izraz sa crtačima Kristijem Pakurarijem iz Rumunije i Igorom Krstićem za strip „Seča knezova“ iz serijala „Vekovnici“.
Učenica Škole stripa Anastasija Vidanović osvojila je u starosnoj kategoriji osnovne škole nagradu za najbolji strip stranog autora, a priznanjem za saradnju nagrađena je i Leskovačka škola stripa za svoje kolektivno učešće na ovom festivalu.
Gostovanju u Sevetnoj Makedoniji prethodilo je tradicionalno učešće škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ na Međunarodnoj strip koloniji u Raškoj od 4. do 8. avgusta, a očekuje se i odlazak u Rumuniju u Brašov.
Projekat „CAN for Balkans“ podstače kreativno istraživanje istorije od strane strip crtača kako bi stvorili nova dela idoprinelo originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana, a promoviše i istorijski strip kroz kulturne akcije kao što su izložbe, istraživački projekti, online platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima, kao i stereotipima na Balkanu.