DruštvoVesti

OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE

Sadnjom sadnica Bele breze i sezonskog cveća u dvorištu Odseka za tehnološko umetničke studije Akademije strukovnih sutdija Južna Srbija Odeljenje za zaštitu životne sredine obeležilo je Dan planete zemlje .

Ovogodišnja tema dana je „Mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije o očuvanju planete“, sa posebnim osvrtom na klimatske promene, pismenosti u domenu životne sredine, pošumljavanje…

Odeljenje za zaštitu životne sredine u saradnji sa Akademijom „Južna srbija“, Hemijsko-tehnološkom školom „Božidar Đorđević Kukar“, JKP „Komunalac“ i JKP Grdelica, organizovalo je akciju ozelenjavanja dvorišta Akademije „Južna Srbija“ na Odseku za tehnološko umetničke studije sadnjom 10 sadnica Bele breze i sadnice sezonskog cveća.

Vrednost sadnog materijala koji će krasiiti ovaj prostor je oko pola miliona dinara.

Današnji Dan planete zemlje podseća na značaj očuvanja prirode
Dan planete Zemlje obeležava se širom sveta na današnji dan 22. april pod motom „Akcija klime“, sa naglaskom na klimatske promene.
Foto: Pixabay/Geralt
Inicijativa obeležavanja Dana planete, koji je ustanovljen 1970. godine u Sjedinjenim američkim državama, a obeležava se širom sveta od 1992. godine, postala je globalni podsticaj za akcije rešavanja ekoloških problema današnjice. Ovaj datum predstavlja povod da se preispita odnos prema planeti i istovremeno je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja. Posebno je značajna briga za očuvanje prirode, budući da od toga kako se ljudi odnose prema prirodi i prirodnim resursima, zavisi stanje životne sredine, privređivanje, način života ljudi, pa i smanjenje siromaštva.