DruštvoVesti

OBELEŽEN MEDJUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom kada lokalne zajednice širom sveta u prvi plan stavljaju prepoznavanje i vrednovanje raznolikosti, razumevanje i učenje iz iskustava ljudi koji žive sa invaliditetom i svakodnevnu misiju stvaranja društva jednakih prava za sve, obeležava se danas.
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine neće biti organizovan tradicionalni prijem članova udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom u kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića. Zato je tim povodom gradonačelnik obratio rečima:
„Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je samo jedan dan u kalendaru, ali simbolizuje vrednosti i aktivnosti koje se u Leskovcu, gradu koji prihvata i omogućava povoljne uslove za život svim svojim stanovnicima, kontinuirano sprovode.
Pandemija zarazne bolesti Kovid-19 je duboko pogodila zajednice širom sveta, posebno osetljive grupe. Kao odgovorna lokalna samouprava, trudimo se da od prvog dana epidemije budemo u konstantnoj komunikaciji sa osobama sa bilo kojom vrstom invaliditeta nastojeći da im budemo na usluzi jer smo od preuzimanja odgovornosti istrajni u nameri da Leskovac bude grad jednakih mogućnosti po meri svih građana.
Iako smo svesni da i dalje postoje prepreke na čijem otklanjanju i dalje moramo da radimo, svojski se trudimo da našim sugrađanima olakšamo život prilagođavanjem ulica, ulaza u zgrade važnih institucija, škole, tržne centre itd. Od zvaničnih priznanja relevantnih institucija nam mnogo više znače potvrde koje nam sama udruženja upućuju, ali imamo sluha i za kritike i sugestije naših dragih sugrađana. I ubuduće ćemo nastaviti konstruktivnu komunikaciju sa svim udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom jer smo svesni da nas očekuje još dosta truda i rada kako bi sve osobe sa invaliditetom bile potpuno uključene u naše društvo. Na tom putu vaša udruženja vidim kao saveznika i nadam se da ćemo zajedno u budućnosti ostvariti zacrtane ciljeve“ poručio je gradonačelnik Cvetanović.