OD POČETKA GODINE U LESKOVAČKOM PORODILIŠTU ROĐENO PREKO 1.500 BEBA

Od početka 2021. godine u leskovačkom porodilištu bilo je 1.504 porođaja, s tim što su rođene 1.522 bebe. Broj novorođenih beba ostao je na sličnom nivou, kao i prošle godine.

Imajući u vidu ove podatke, u Opštoj bolnici u Leskovcu, prema rečima načelnice Službe ginekologije i akušerstva, Slađane Stojanović,  beleži se nešto manji broj beba u odnosu na prošlu godinu.

U poslednjih nekoliko godina, žene se sve teže ili kasnije odlučuju na prvu trudnoću. Sve je veći broj kasnijih prvorotkinja, starijih od 28 godina, a raste i broj žena koje se ostvaruju kao majke u četrdesetim.

Doktorka Stojanović svakako savetuje da se porođaji obavljaju prirodno, ukoliko druge medicinske indikacije ne nalažu prevremeni carski rez. Dojenje se, takođe, preporučuje. Apeluje na to da majke vode računa o ličnoj higijeni, konzumiraju namirnice bogate vitaminima, borave na suncu i svežem vazduhu.

Ukoliko imaju potrebu za psihološkom podrškom, majke se mogu obratiti svom ginekologu, bolničkim psiholozima ili psihijatrima.