DruštvoVesti

MALI: POVEĆANJE PLATA OD 1. JANUARA ZA 12,5 ODSTO, MINIMALNA ZARADA PREKO 40 HILJADA DINARA

Prema sadašnjim projekcijama, plate će u javnom sektoru, od 2023. godine, biti povećane za 12,5 odsto, a takođe, postoji i mogućnost da iznos minimalne zarade,  bude veći od 40 hiljada dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

U izjavi za Srpski telegraf, ministar finansija Siniša Mali, govorio je i o povećanju penzija, krajem ove i početkom sledeće godine, a koje će iznositi više od 20 procenata.

Između ostalog, plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru, biće povećane za čak 25 odsto. Prema njegovim, rečima,  u toku su i pregovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata o iznosu minimalne zarade, koja bi od 1. januara 2023. godine, prvi put, mogla biti preko 40 hiljada dinara.

Jedan od najvećih izazova u narednom periodu, kako je ocenio ministar Mali, biće sastavljanje uravnoteženog budžeta, primerenog krizi u kojoj se, ne samo naša zemlja, već i ceo svet nalazi, a osnovni cilj, kojem će Vlada Republike Srbije težiti je zadržavanje deficita u projektovanim okvirima, koliko god je to moguće.