DruštvoVesti

ODRŽANI DANI JAGODA

U Karađorđevcu je nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije korona virusa, nastavljena tradicija održavanja Dana jagode, jedinstvene poljoprivredne manifestacije.
Površina pod zasadom jagode na teritoriji grada Leskovca se poslednje dve godine povećala sa 100 na oko 300 hektara i to zahvaljujući subvencijama koje Ministarstvo i grad daju za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, folija za gajenje jagoda i sistema kap po kap. Ove godine proizvođači mogu da budu i zadovoljni otkupnom cenom od 150 dinara.
Posetioci su uživali u svežim jagodama, ali i raznim poslasticama koje su vredne domaćice pripremile od ovog voća, od koga žive brojna domaćinstva.
Na takmičenju u skidanju peteljki sa ploda jagoda pobedila je Vesna Trajković koja iskustvao ima kako kaže zbog rada u hladnjači.
Uručene sui nagrade i to za najlepšu jagodu Siniši Marinkoviću, najmlađi poljoprivrednik Miodrag Nikolić je dobio leđnu akumulatorsku prskalicu, dok je poljoprivredniku sa najvećom površinom pod jagodom Bobanu Dodiću uručen leđni motorni atomizer. Ostalim učesnici lutirije su dobili simbolične nagrade.
Dani jagoda su inače održani ove godine održani deveti put sa ciljem promocije ovog voća
Selo Karađorđevac ima oko 285 hektara obradive površine, od toga je pod jagodom oko 50 hektara, oko 38 pod višnjom i 26 pod šljivom.“