DruštvoVesti

ODRŽANI ,,DANI KRUŠKE“ U VUČJU

Tradiciionalna manifestacija „Dani kruške“, osma po redu koja promoviše proizvodnju ove voćne kulture,održana je danas u Vučju, nakon čega je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao voćnjak Ivana Milenkovića koji krušku Viljamovku gaji na 4 hektara.
Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Zoran Nikolić se zahvalio gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću i lokalnoj samoupravi na podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima, ali i svim voćarima koji su učestvovali na Danima kruške u dvorištu osnovne škole u Vučju. Dobrodošli i sledeće godine, poručio je on.

Ova manifestacija ima za cilj promociju poljoprivrednih proizvođača i ove kulture, po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv, a po rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića od ukupne površine zasada, pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10 posto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom okrugu. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta. Ovakve manifestacije organizuju se u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, istakao je gradonačelnik.

I ovog puta organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu krušaku, za najmlađeg perspektivnog proizvođača kruške i za najbolju rakiju, kao i lutrija za učesnike.
Svi su uživali u nastupu dece KUD Abrašević sa narodnim kolima, kao i u specijalitetima koje su pripremile članice Foruma žena Gr.O Srpske napredne stranke.