NAPREDAK ZELENE ZONE JE NAPREDAK GRADA LESKOVCA

U industrijskoj, Zelenoj zoni u Leskovcu, na kojoj je pre nešto više od desetak godina bilo samo zemljište, pored pogona jednog od najvećih investitora u našem gradu, Aptiva, niču objekti još dva investitora, lokalnog Statovca i turskog, kompanije Erenli.

Upravo Aptiv, irska kompanija iz oblasti autoindustrije, pokrenula je ovu zonu, a otvaranju jednog od najsavremenijih pogona u Srbiji i regionu, održanom 14. januara 2019, prisustvovao je i predsednik, Aleksandar Vučić. Od početne investicije u vrednosti od 25 miliona evra i potpisanog ugovora u vezi zapošljavanja 2000 radnika, danas ova kompanija u Leskovcu broji preko 5200 upošljenika, a ulaganja u pogon i opremu dostigla su čak 55 miliona evra.
Aptiv je kratko bio jedini investitor u Zelenoj zoni, dok lokalna kompanija Statovac komerc, koja se već 30 godina uspešno bavi proizvodnjom i izvozom kancelarijskog i školskog materijala, nije za potrebe izgradnje distributivnog centra kupila parcelu u vrednosti od skoro 42 miliona dinara. Izgradnja objekta započeta je sredinom 2021. godine.
Kada je u pitanju Zelena zona, interesovanje je nedavno izrazila i turska kompanija Erenli, koja se bavi proizvodnjom cirkularnih sistema u automobilskoj industriji. Pregovori su urodili plodom, tako da je započeta izgradnja pogona na površini od 4000 metara kvadratnih, vrednosti 16,6 miliona evra, u kojem će zaposlenje pronaći 338 radnika.
Grad Leskovac je, vodeći računa o poboljšanju privredne klime i otvaranju novih radnih mesta, a kao dobar partner i domaćim i stranim investitorima, uložio značajna sredstva u infrastrukturu tog dela grada. Za uređenje saobraćajnica, parking prostora, izgradnju trafostanice i osvetljenja grad je uložio preko 90 miliona dinara.
Kružna raskrsnica, vrednosti 37 miliona dinara, je uz pomoć Vlade Republike Srbije izgrađena 2016, a poslednja investicija usmerena ka poboljšanju uslova u Zelenoj zoni je sprovođenje postupka gasifikacije koje će iznositi 50 miliona dinara.
Nije se odustalo od prvobitne namene Zelene zone, te će na ovoj lokaciji nići i poljoprivredni distributivni centar. Memorandum o saradnji potpisan je između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, Opštine Lebane, Opštine Vlasotince i povrtara Juga DOO Svirce. Objekat će biti namenjen skladištenju i preradi radi rešavanja problema plasmana robe koji se događao prethodnih godina.
Razvoj Zelene zone i čitavog Leskovca u oblasti privrede dokaz su da grad na Veternici sa pravom nosi NALED-ov BFC sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem i procentom ispunjenosti veoma strogih kriterijuma od 96,33%.