OTVOREN KONKURS ZA IDEJNO REŠENJE PILONA NA GRADSKOM TRGU U LESKOVCU

Raspisan je konkurs za idejno rešenje Pilona na gradskom trgu u Leskovcu koji je otvoren do kraja marta. Prijave mogu poslati zainteresovani umetnici i arhitekte, a idejno rešenje treba da upućuje na karakter i specifičnosti grada.

Pored objekta Doma sindikata nalazi se podest za pilon obeležje koje će konkursom biti izabrano naknadno. Prijave za odabir idejnog rešenja mogu poslati svi zainteresovani umetnici i arhitekte, a detalji konkursa nalaze se na sajtu Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ i na zvaničnoj internet stranici Odeljenja za javne nabavke.
Budući pilon trebalo bi da predstavlja jednu od najvažnijih atrakcija Leskovca i da postane novi prepoznatljivi simbol grada, a tri najbolje plasirana idejna rešenja biće i nagrađena.

Centralni gradski trg u Leskovcu nastao je transformacijom parkinga i dela zelene površine na prostoru između Robne kuće „Beograd“ i Modne kuće. Za ovaj vrlo zahtevan projekat, čiji su radovi ušli već u treću godinu, opredeljeno je 223 miliona dinara.
Na betonskom postamentu koji se nalazi na ulazu u park, biće postavljen reljefni odlivak starog Leskovca, od mosta do sadašnje ulice Koste Stamenkovića.

Da podsetimo, radovi na izgradnji dugonajavljivanog trga u Leskovcu započeti su krajem novembra 2019. godine, a prethodilo im je izmeštanje spomenika Tomi Zdravkoviću i narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, koje je, inače, izazvalo podeljena mišljenja u javnosti, kao i fontane koja se sada nalazi u parku Devet Jugovića na Hisaru.