KulturaVesti

OVOGODIŠNJI „STRINGS“ OTVORIO UMETNIČKI ANSAMBL „STANISLAV BINIČKI“

Koncertom simfonijskog orkestra, u izvođenju Umetničkog ansambla “Stanislav Binički“, sinoć je u leskovačkom Narodnom pozorištu otvoren 9. Međunarodni festival i letnja akademija muzike „Strings“.

Naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike, Stanislav Binički, osnovao je 1899. godine Prvi Beogradski vojni orkestar, čiju tradiciju sada čuva Umetnički ansambl „Stanislav Binički“. Danas ovaj ansambl predstavlja ustanovu koja visokim muzičkim kriterijumima i širokom lepezom izvođačkih mogućnosti, na dostojan način afirmiše i prezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

Pod vođstvom dirigenta, Radeta Pejčića, Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ predstavio se sinoć leskovačkoj publici kompozicijama Riharda Vagnera i Žorža Bizea.

U ime organizatora festivala, Leskovačkog kulturnog centra, pre početka koncerta, prisutnima se obratila direktorka ove institucije, Sanja Conić. Ona je ovom prilikom istakla da je „Strings“ danas postao prestižni festival koji se prepoznaje na mapi važnih srpskih festivala.

Grad Leskovac i Ministarstvo kulture i informisanja su i ove godine pokrovitelji „Stringsa“ i zajedničkim snagama stvaraju adekvatne uslove za napredovanje mladih instrumentalista, rekla je ispred lokalne samouprave, Emina Jovanović.

U okviru ovog festivala, večeras će u holu Leskovačkog kulturnog centra, u 21 čas, biti održan Koncert pod svećama, kada će nastupiti violončelista, Nemanja Stanković.