DruštvoVesti

SPASAVANJE IZ POPLAVA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 67 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 32 osobe iz Doljevca, deset iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca, jednu iz Dimitrovgrada i jednu iz Donje Trnave kod Niša.
Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija na teritoriji gradova Niša i Leskovca, na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han, kao i na delu opštine Prijepolje zbog obilnih snežnih padavina.

Na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga spasena je jedna osoba u mestu Donja Trnava na Južnoj Moravi od strane pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje na vodi iz Niša. Vodostaji reke Nišave i Južne Morave kod Niša su u fazi opadanja. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Vranje na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga tokom popodneva vršili su crljenje vode iz poplavljenih domaćinstava u mestima Banjska, Kupinince i Zlatokop. Takođe, pripadnici VSB Vranje evakuisali su četiri osobe u mestu Zlatokop. Trenutno su angažovani na crpljenju vode iz podrumskih prostorija na teritoriji Vranja, u mestu Zlatokop i gradskoj opštini Vranjska Banja.
Na teritoriji Topličkog upravnog okruga, tokom popodneva pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Prokuplje vršili su četiri crpljenja vode na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac. U toku je crpljenje vode na u selima Držanovac i Badnjevac, nedaleko od Žitorađe. Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac nastaviće obilazak terena.
Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave kao i pojave bujičnih poplava došlo je do plavljenja domaćinstava u naseljima Sarlah, Rogoz i Prisijanskog naselja kao i u okolini Dimitovgrada. Evakusiane su četiri osobe sa ovih teritorija od strane Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pirot. Tokom jutarnjih časova evakuisano je osam osoba na teritoriji Bele Palanke. Pripadnici VSB Pirot sa Specijalističkim timom za spasavanje i rad na vodi su na terenu i prate stanje na teritoriji opštine Bele Palanke. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.