POBOLJŠANJE PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I MAĐARSKE IZVESNO

Saradnja privrednika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Mađarske je sve intezivnija, a tome doprinose aktivnosti Info punkta Mađarske privredne komore za Zapadni Balkan koji je otvoren u decembru prošle godine u prostorijama RPK Leskovac.
U toku je priprema dokumentacije za izradu kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i bioenergane u opštini Lebane koju subvencioniše Mađarska Vlada kao i Vlada Republike Srbije u iznosu od 10,5 miliona evra, što je rezultat unapređenja institucionalne i privredne saradnje juga Srbije sa Mađarskom.
U narednom periodu planirana je poseta privrednika iz Mađarske ovom delu Srbije, promocija srpskih i mađarskih proizvoda na sajamskim manifestacijama, kao i izgradnja kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i bioenergane u opštini Lebane koje će subvencionisati vlade Srbije i Mađarske, istaknuto je na sastanku predsednika PKS -RPK Leskovac, Gorana Jovića sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine, Ištvanom Pastorom i ambasadorom Srbije u Mađarskoj,Ivanom Todorovim u Novom Sadu.

Mađarske firme su vrlo malo prisutne na jugu Srbije i ovakav vid saradnje znatno će uticati na povećanje spoljnotrgovinske razmene između Mađarske i Srbije, rečeno je na sastanku.
Atila Galamboš, predsednik Mađarske privredne komore za Zapadni Balkan, koji je potpisao protokol o saradnji u PKS – RPK u Leskovcu sa direktorom Goranom Jovićem, predložio je proširenje saradnje i sa privrednicima iz Severne Makedonije, imajući u vidu mogućnosti koje pruža inicijativa Otvoreni Balkan koja je, od nedavno omogućila liberalniji protok ljudi i robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije što je privuklo interesovanje investitora za jug Srbije.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor obećao je pomoć u svim vidovima jačanja ekonomske saradnje i između mađarskih i privrednika sa juga Srbije i predložio je da se na jesen u Leskovcu organizuje sajam mađarskih proizvoda u Leskovcu kao i susreti privrednika.