HronikaVesti

POLOŽENI VENCI NA SPOMEN OBELEŽJE U ARAPOVOJ DOLINI

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Arapovoj dolini odata je počast streljanim Romima, Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, tacno  pre 79 godina.

11.decembra  1941.god. na stratištu Arapova dolina u Leskovcu nemačka okupaciona vojska streljala je oko 310 nevinih civila, Roma, Srba i Jevreja.

Na tom mestu je kako je kazao direktor Doma kulture Roma Srećko Živković,  streljano je  293 roma, 6 jevreja i 11 srba , i ovo je najveci zločin u leskovačkom kraju , nakon čega je usledilo i streljanje u Bojniku.Stoga  obeležavanju ovog datuma treba pridati mnogo veću pažnju, kao i spomen obeležju u Arapovoj dolini za koje postoje planovi da postani memorijalni centar, naglasio je Živković.

Vence su danas na spomenik u Arapovoj dolini  položile delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Doma kulture Roma u Leskovcu.

Kad je reč o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu 16. decembra 1942. godine, je vođa SS-a Hajnrih Himler izdao naredbu za njihovo sistematsko upućivanje u koncentracione logore i njihovu likvidaciju.

Deportacija Roma u logor Aušvic – Birkenau, odnosno podlogor Zigeunerlager, trajala je od februara 1943. do jula 1944. godine i tokom tog perioda zatočeno je 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država, poput Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza.