DruštvoVesti

POSETA IRANSKOG AMBASADORA

Njegova ekselencija ambasador Islamske Republike Iran Rašid Hasanpur je boravio u Leskovcu, posetio kompaniju Nevena kolor i obišao leskovački Narodni muzej.
Prilikom posete, ambasador Irana je sa menadžmentom kompanije – vlasnikom Zlatkom Kadićem, direktorom Radoicom Ristićem, izvršnim direktorom Slavoljubom Pejčićem i zamenicom gradonačelnika dr Lidijom Dimitrijević, sekretarom Skupštine grada Zoranom Vukašinovićem, obišao kompaniju Nevena kolor i tom prilikom naglasio da poseta predstavlja dobru priliku za buduću saradnju Irana sa Leskovcem i južnim krajevima Srbije i rekao:
„Pre nego što sam stigao u Leskovac čuo sam mnogo pozitivnih priča o gradu i želeo sam da se upoznam sa privredom, kulturom i Leskovčanima. Današnja poseta je dobra prilika za otvaranje nove stranice u knjizi naše saradnje. Sa vlasnikom kompanije Zlatkom Kadićem, na čiju inicijativu smo posetili Leskovac, smo razgovarali o mogućem poslovanju sa Nevenom kolor, predlog smo poslali u Teheran i odgovori naših zvaničnika su vrlo ohrabrujući. Cilj nam je da saradnju ne ograničimo samo na ovu kompaniju, već ćemo razmotriti mogućnost poslovanja i sa ostalim kompanijama u Leskovcu i ovom delu Srbije. Sličnost u mentalitetu i kulturi naših naroda nam omogućava da naše dve zemlje još bolje sarađuju. Nedavno je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boravio u Iranu. Nadamo se da je to uvod posete gospodina Aleksandra Vučića Teheranu jer namera rukovodstva naših zemalja je da se u budućnosti pored dobrih političkih odnosa, produbi i unapredi saradnja na ekonomskom polju.“
Zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević je istakla veliko zadovoljstvo povodom posete Njegove ekselencije gospodina Hasanpura, naglasila da su vrata našeg grada otvorena za sve koji žele da u njemu osnuju svoj dom ili kompaniju, podsetila da su mnogi ambasadori boravili u Leskovcu i da je saradnja sa predstavnicima brojnih zemalja uvek bila na visokom nivou. Zamenica je govorila o brojnim uspešnim kompanijama u Leskovcu:
„Leskovac je grad, koji je kao „Srpski Mančester“, između dva svetska rata, period poznat kao Zlatno doba Leskovca, bio tržišno uporište na Balkanu. Danas, mi činimo sve kako bi Leskovac postao globalno konkurentna tržišna destinacija i izuzetno smo fokusirani na razvoj preduzetništva. Otvoreni smo za globalne preduzetničke inicijative. U našem gradu i uslovima koje pružamo uspešno posluju kompanije iz Nemačke, Kine, Koreje, Turske, Grčke, Austrije.
Bez jakog privatnog sektora nema ni ekonomskog napretka. Nadamo se da će današnji susret otvoriti još niz prilika za jačanje poslovnih kapaciteta naših preduzeća, otvaranje novih radnih mesta i sveopšte unapređenje poslovnog ambijenta u Leskovcu“ – zaključila je zamenica.
Poželevši dobrodošlicu delegaciji ambasade Islamske Republike Iran obratio se i sekretar Skupštine grada Zoran Vukašinović. Upoznao je ambasadora sa činjenicom da Leskovac poseduje NALED-ov sertifikat za povoljno poslovno okruženje sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33% i naglasio da rukovodstvo grada ulaže veliki trud u stvaranje pozitivne poslovne klime.
Direktor Nevene kolor Radoica Ristić je ambasadoru i predstavnicima grada Leskovca predstavio kompaniju čiji je intenzivan razvoj doveo da od lokalnog zauzme poziciju regionalnog lidera. On je rekao da kompanija zapošljava 160 radnika, dodao da 40% proizvoda izvozi u zemlje bivše Jugoslavije kao i Maltu, Rusiju, dok su budući planovi vezani za izvoz u Austriju i Švedsku. Direktor je dodao da kompaniju Nevena kolor odlikuje i društvena odgovornost s obzirom na činjenicu da svoje proizvode doniraju socijalno ugroženim porodicama, ustanovama koje za njima imaju potrebu i da su nakon poplava koje su pogodile Leskovac ugroženima donirali 100 hiljada dinara.
Prilikom današnjeg susreta pomenuta je mogućnost bratimljenja Leskovca sa jednim gradom Islamske Republike Iran i predloženo da na osnovu mogućnosti i potreba Irana rukovodstvo Leskovca ambasadi uputi podatke o infrastrukturi grada i podatke o kompanijama, potencijalnim budućim saradnicima iranskim kompanija.
Nakon obilaska kompanije Nevena kolor, ambasador je posetio i Narodni muzej u Leskovcu, gde je u pratnji direktorke Mire Ninošević imao prilike da se upozna sa istorijom Leskovca, stalnom postavkom „Vremeplov leskovačkog kraja“ i sa novom stalnom postavkom “Leskovac – Srpski Mančester (1878 – 1941)“.