DruštvoVesti

POTPISAN UGOVOR ZA GASIFIKACIJU U LESKOVCU

Grad Leskovac, Srbijagas i Rasina Energogas potpisali Ugovor o poslovnotehničkoj saradnji na gasifikaciji naseljenih mesta na teritoriji grada Leskovca. Investicija je vredna oko 50 miliona evra, i biće finansirana na period od 10 do 12 godina u saradnji sa strateškim partnerom i svako ko želi da se priključi to će i moći, poručeno je nakon potpisivanja ugovora.
Kako je kazao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nakon potpisivanja ugovora, iskazana je spremnost da se, u skladu sa Programom gasifikacije grada Leskovca koji je usvojila Skupština grada Leskovca, sprovedu svi radovi i da se nastavi realizacija Programa gasifikacije grada Leskovca kako bi grad Leskovac bio još jedan grad u Srbiji koji je izvršio gasifikaciju na čitavoj teritoriji grada.
Cilj zaključivanja ugovora je izgradnja energetskih objekata na teritoriji našeg grada, odnosno stvaranje uslova da se potrošači prirodnog gasa priključe na distributivni gasni sistem i koriste prirodan gas.

Direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović je kazao da će prvo biti izvršena gasifikacija industrijskih zona, ali nijedno selo, ni zaseok neće biti zapostavljeni. Svako ko bude želeo da se priključi na potrošnju prirodnog gasa moći će to da učini. Ostalo je da se uradi još 60 kilometara visokog pritiska, još 1200 kilometara što srednjeg, što niskog pritiska, i ostalo je negde oko 16 merno regulacionih stanica. Investicija je vrlo vredna, oko 50 miliona evra, i biće finansirana na period od 10 do 12 godina u saradnji sa strateškim partnerom.
Ugovor za radove imao Jugorosgaz, ali da ta kompanija nije u mogućnosti da završi gasifikaciju i da će uraditi još 8 kilometara koliko su ugovorili. Te da nadalje sve preuzima Srbijagas.
Naglasio je da obaveza izvođača podrazumeva da se postavi 4500 priključaka, da može biti 10 i 15 hiljada ukoliko bude zahteva od strane domaćinstava i da će cena priključka biti 780 evra sa PDV-om u dinarima, na tri godine fiksno, kroz tekući račun.

Bajatović je istakao da zahvaljujući strategiji Vlade RS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema bojazni za snabdevanje gasom ubuduće, a da će njegova cena biti pristupačna i onima kojih je najveći broj i primaju minimalne zarade.
Dobrobit gasifikacije se odnosi na činjenicu da je gas čist energent i štiti životnu sredinu i ovim ugovorom će se poboljšati uslovi svim građanima na teritoriji grada Leskovca koji će u budućnosti koriste ovaj energent.
Direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović je kazao da će u naredne 3 do narednih 5 godina u potpunosti biti izvršena gasifikacija Leskovca