DruštvoVesti

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA I DALJE NEPOVOLJNA

Epidemiološka situacija je ocenjena kao nepovoljna na današnjoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije, sa povećanim brojem zaraženih korona virusom i pregleda u kovid ambulantama, a najveći broj registrovanih slučajeva zaražavanja i dalje je među radno aktivnim stanovništvom.
Ono što zabrinjava po rečima direktorke ZZJZ Leskovac je da većina hospitalizovanih pacijenata ima srednje tešku i tešku kliničku sliku.
Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je kazao da je juče imao sastanak sa profesorom Branislavom Tiodorovićem i Berislavom Vekićem državnim sekretarom Minstarstva zdravlja koji su ocenili da je situacije u Leskovcu najbolja u regionu jugoistoka zemlje, ali da to ne treba da nas zavara jer uvek nakon mirnog perioda nastupa veći broj obolelih.
On je dodao i da postoje osobe koje i dalje ne prihvataju činjenično stanje i da nepoštovanje preventivnih mera i opušteno ponašanje nazaduju bitku protiv virusa i onemogućavaju da se epidemija okonča, izneo podatak da je do danas u Leskovcu dato 27.725 doza vakcina.
„Zabrinjavajuća je činjenica da je na nivou čitave Srbije juče utvrđeno preko 4000 novih slučajeva kovida, od tog broja 29 lica je sa teritorije grada Leskovca od 319 testiranih. Pune se i bolnice pa je tako trenutno 67 hospitalizovanih u leskovačkom Kovid centru i to 43 lica iz Leskovca, bilo je 9 prijema a četiri otpusta, dva pacijenta su upućena u Kovid bolnicu u Kruševcu, jedan pedesetšestogodišnji pacijent iz Leskovca je preminuo, dok se na kiseoniku nalazi 59 lica a na respiratoru 5,“ kazao je gradonačelnik i dodao da se očekuje dolazak i pete vakcine za Srbiju.
S obziriom da se epidemiološka situacija i dalje ocenjuje kao nepovoljna, na snazi ostaju sve protivepidemijske mere Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca. Napominjemo značaj poštovanja svih mera iako je u toku vakcinacija stanovništva a posebno izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenje broja kontakata, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovnu higijenu ruku.
Nastavak rigozoroznih kontrola sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa sa posebnim naglasnom na ugostiteljske objekte i isticanje značaja vakcinacije kao važne mere u suzbijanju epidemije.