DruštvoVesti

PREDSTAVLJENA STUDIJA ZAŠTITE RATNIH MEMORIJALA LESKOVCA

Studija zaštite ratnih memorijala Leskovca, zbirka stradanja ovog naroda i rad na njoj kao ozbiljan istraživački poduhvat tokom koga je evidentirano 267 ratnih memorijala sa ovog područja, a iz grada Leskovca 54, predstavljena je danas u skupštinskoj sali grada.
Studija zaštite radnih memorijala koju su predstavili autori Ivana Cvetković, arhitekta – viši konzervator i Đorđe Stošić, istoričar – viši dokumentator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš je pokazala da grad Leskovac ima izuzetnu istoriju koju treba čuvatiu svoja 144 naseljena mesta.
„Na kraju jednog puta na koji smo svi zajedno krenuli, danas predstavljamo ove studije, koje su rezultat celogodišnjeg rada započetog inicijalnom idejom iz Leskovca. Moram da se zahvalim gradu Leskovcu što je prepoznao ovakvu ideju i zajedno sa svim nama doveo do realizacije ovako važnog projekta. Upravo to je zadatak Zavoda, nešto čime se mi bavimo i što ostaje iza nas. Ratni memorijali predstavljaju osnovu sećanja. Leskovac i okolina imaju viševekovne oslobodilačke tradicije koji se upravo vide kroz ovakve studije” kazao je u svom obraćanju direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Dušan Andrejević.

Po rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića ova studija ratnih memorijala, po prvi put okuplja na jednom mestu, spomeničko nasleđe leskovčakog kraja, sa svim kulturnim i arhitektonskim elementima potrebnim za održavanje, konzervaciju ali i popravku pojedinačnog spomenika. Ovaj registar, naime praktično predstavlja Enciklopediju ratnih memorijala Leskovca sa više od 260 enciklopedijskih jedinica, odnosno spomenika.

Evidencija i pregled stanja ratnih memorijala na teritoriji grada Leskovca odnosno studija zaštite, izrađena je u cilju formiranja propisane evidencije koja je Zakonom o ratnim memorijalima predviđena kao obaveza vođenja, zatim sprovođenja uvida u stanje, i daljeg očuvanja spomeničkog fonda oslobodilačkih ratova Srbije skladu sa Zakonom o ratnim memorijalima. Izradom ove Studije ratni memorijali oslobodilačkih ratova Srbije na teritoriji Grada Leskovca su evidentirani, sačinjena je tehnička (grafička) i foto dokumentacija, i u skladu sa inovativnim tehnologijama izrađeni su i fotogrametrijski 3D modeli obrađenog fonda, čime se detaljna trodimenzionalni pristup trajno čuva kroz digitalnu dokumentaciju. Propisane su opšte i posebne mere zaštite ratnih memorijala na teritoriji grada Leskovca i date smernice i uputstvo za čuvanje ratnih memorijala.