DruštvoVesti

PREMIJERKA NA JUGU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi danas i sutra u Jablaničkom okrugu. Tokom prvog dana posete obišla je danas Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu Gejzer u opštini Medveđa, farmu Mak u selu Pertate i lokalitet Caričin grad u opštini Lebane i industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik.

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić podsetio je na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje dve godine dva puta posetio taj kraj, što je, zajedno sa današnjom posetom premijerke Brnabić, siguran znak da država brine o svakom pedlju svoje teritorije.
Premijerka Ana Brnabić je u obraćanju novinarima izrazila zadovoljstvo zbog toga što je država uložila značajna sredstva u Sijarinsku banju i ponovila da je to predeo ogromnog potencijala, kao i da je postignut dogovor o tome da se uradi put kako bi se ta banja povezala sa Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom banjom.
Ona je navela da u ovom kraju postoji ogroman potencijal za turizam i istakla da će država nastaviti da ulaže i u Sijarinsku banju i u Medveđu i u Jablanički okrug, pre svega u turizam jer je u neke od opština tog okruga teško dovesti strane investitore, kao i da je u toku njena poseta okruzima u čitavoj Srbiji.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što Medveđa, a naročito Sijarinjska banja, danas izgledaju drugačije i imaju sasvim drugačiju perspektivu, ističući zadovoljstvo da je ove godine ta banja izbila u prvih pet poželjnih destinacija.
Važan projekat na kojem treba da radimo u budućnosti, a sada smo ga dogovorili, jeste povezivanje sa Kuršumlijom preko Radan planine. Tim putem ćemo Sijarinsku banju povezati sa tri prelepe banje – Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom ili Kraljevskom banjom, Đavoljom varoši, a tu imamo i Caričin grad, ukazala je premijerka.

Država se po njenim rečima trudi da arheološko nalazište Caričin grad bude na Uneskovoj listi zaštite i izrazila nadu da će to dodatno privući turiste u ovaj kraj naše zemlje, kao i da je cilj posete ovom lokalitetu da se utvrdi šta može dodatno da uradi država.

Brnabić je navela da će u Jablaničkom okrugu boraviti i naredna dva dana, dodajući da će danas posetiti i Lebane i Bojnik, a da će sutra otići u Leskovac, Vlasotince i Crnu Travu.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, u okviru posete Jablaničkom okrugu, industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik, koja će biti završena 2022. godine.
Brnabić je istakla da je u tu zonu Evropska unija uložila milion evra, a da je iz državnog budžeta izdvojeno dodatnih 219.000 evra, uz napomenu da je tim sredstvima urađeno prvo komunalno opremanje onoga što će biti industrijska zona u Bojniku.
Ona je ukazala na to da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da budžetira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da realizuje.
Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi i za nekog stranog investitora.
Premijerka je naglasila da Srbija ipak treba više da se oslanja na domaće znanje i sposobnosti jer, kako je precizirala, u Bojniku ima 1.650 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.
Drugi dan posete počeće obilaskom Opšte bolnice u Leskovcu, u selu Bogojevce, premijerka će obići postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Planirano je da se obiđu radovi u Bulevaru Nikole Pašića, nakon čega će premmijerka Brnabić posetiti opštinu Vlasotince, gde je planirano da obiđe Tehničku školu, a prisustvovaće otvaranju fiskulturne sale u OŠ ”Siniša Janjić”.
Predsednica Vlade će posetu Jablaničkom okrugu završiti sutraobilaskom kompanije „Jumko“ u Crnoj Travi.