DruštvoVesti

PREMIJERKA OBIŠLA CENTAR ZA POSETIOCE ,,CARIČIN GRAD“

Predsednica Vlade je danas obišla radove na izgradnji Centra za posetioce „Caričin grad“ u Lebanu, poručivši tom prilikom da je za populacionu politiku važno ulaganje u manje sredine kako ih ljudi ne bi napuštali i kako bi bilo manje unutrašnjih migracija i gravitiranja ka Beogradu.

Završili smo neke stvari, kao što su postavljanje ograde i video-nadzora na „Caričinom gradu“, a počeli su i radovi na Centru za posetioce. Treba da završimo sve to tokom 2024. godine, naglasila je predsednica Vlade i dodala da je samo „Caričin grad“ investicija vredna tri miliona evra.

Iskopavanja su počela 1912. godine, a tek prošle godine je završeno ograđivanje i postavljanje video-nadzora na Caričinom gradu, podsetila je Brnabić i dodala da preko 110 godina imamo jedno od najlepših arheoloških nalazišta Evrope, u koje je mogao da uđe ko hoće i odnese šta hoće.
Ovo arheološko nalazište nije značajno samo za jug , već za celu Srbiju, ističući da su „Caričin grad“ i Justinijana Prima biser arheologije Evrope.

Samo jedan put preko Radan planine, u koji se ulaže 1,8 milijardi dinara, povezuje Jablanički i Toplički okrug i otvara mogućnost njihovog razvoja.
Ovi okruzi, kako je predočila, imaju razvojni potencijal koji mi do sada nismo iskoristili, a to je potencijal četiri banje – Kraljevske, Lukovske, Sijerinske i Prolom banje, a tu je i Đavolja varoš i „Caričin grad“.
Premijerka je ponovila da će Vlada ispuniti ono što je obećala na obeležavanju prvih 100 dana rada i da će se vraćati da vidi kojom dinamikom idu radovi.
Ljudui kako je zaključila treba da vide šansu za stvaranje porodice i njihov individualni rast u manjim sredinama i da su stoga takvi projekti od izuzetnog značaja.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je projekat izgradnje Centra za posetioce „Caričin grad“ u Lebanu dokaz da jedan projekat može totalno da promeni život neke zajednice.
On je ukazao na to da projekat „Caričin grad“ pokreće istovremeno i druge projekte, kao što su izgradnja puteva i turizam.
Vesić je dodao da će se sa ovakvim projektima nastaviti i da je premijerka dala podršku projektima lokalnog integralnog razvoja u sledećem budžetu, tako da Lebane može da očekuje da će naredne godine dobiti uređeni centar, jer je njegov projekat završen.