DruštvoVesti

PROBNI TEST IZ MATEMATIKE DANAS ODRŽAN

U cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, danas i sutra se održava probni završni ispit u osnovnim školama.

Nakon današnjeg probnog ispita iz matematike koji je počeo u svim osnovnim školama u 13 sati, sutra će se održati u 9 sati polaganje iz srpskog odnosno maternjeg jezika, a u 11.30 kombinovani probni test iz biologije, , geografije, istorije, fizike i hemije.
Rešavanje testova traje 120 minuta.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama učenika, ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera i predstavlja vernu simulaciju procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Na području Jablaničkog okruga je 1990 učenika osmog razreda, a na teritoriji Grada Leskovca 1298 učenika završnog razreda osnovne škole.
U osnovnoj školi Josif Kostić od 120 osmaka probni ispit je polagalo 118 učenika.

Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni materijal koji je dostavljen školama preko nadležnih školskih uprava.

Polaznici trećeg ciklusa programa funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO), u okviru probnog završnog ispita, danas su polagali jedinstveni test koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji jezik, iz predmeta Matematika i iz prirodnih i društvenih nauka koji obuhvataju sadržaj iz nastavnih predmeta Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije, kao i opšte kompetencije, zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke.