KulturaVesti

PROMOVISANA KNJIGA ,,DODIR“ MONAHA TEODOSIJA HILANDARCA

Promocija knjige ,,Dodir” monaha Teodosija Hilandarca koja je sinoć održana u leskovačkom Narodnom pozorištu u organizaciji Društva prijatelja Hilandara i grada Leskovca izazvala je veliku pažnju publike.
„Manastir Hilandar vekovima je izvorište naše kulture i svetionik. Prva naša književnost, književnost na srpskom jeziku nastala je u manastiru Hilandar. Jedan od tih pisaca iz starih vremena, zvao se takođe Teodosije, kao naš monah Teodosije, prvi pisac srpskog jezika je Sveti Sava” kazao je Milivoje Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hiladanara, i dodao da otac Teodosije životopiše priče iz svog života, iz svoje prošlosti i iznosi slike sa ljudima sa kojima se susreo preko 100 i nešto ličnosti, prolazi kroz to, nekad kao posmatrač, kao aktivni učesnik, iznosi jednu intimu, i to radi na jedan savremen način, a Hilandar pruža priliku pored duhovnog, unutrašnjeg stvaralaštva, za nešto što je umetničko stvaralaštvo.

Po rečima akademika Svetislava Božića knjiga ,,Dodir” u srpsku književnost unosi jednu vrstu duhovnog partijahalnog senzibiliteta, jedan mir, ali i nemir života monaha Teodosija u sekularnom smislu. Njegov duhovni pogled na njegov minuli život je veoma dragocen. Ta literatura ne treba da uznemirava i konkuriše magistralnim piscima srpske književnosti, ona nema taj zadatak. Ona upućuje da se ljudi u teškim trenucima okupe oko svojih porodica, ikona, slava, pravoslavlja i nađu neki svoj mir i spasu se od stradanja.

„Knjiga govori o odnosu sina i oca, odnosno čežnje sina za očevim dodirom, odnosno potrebom za osećajnim ocem i odnosu koji je uspostavljen nakon odlaska u manastir“ naglasi je autor Dodira monah Teodosije Hilandarac.

Promociju knjige Dodir monaha Teodosija Hilandarca koji je dobitnik Oktobarske nagrade grada Leskovca su uvelićala deca Crkvenog hora Branko svojim nastupom, a prikazan je i film sa fotografijama autora knjige na temu selo.