DruštvoVesti

SKUPŠTINA GRADA O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA PRVU POLOVINU GODINE

Skupština grada Leskovca  je na današnjoj sednici  usvojila izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvu polovinu godine za koji je rečeno da se odvija po planiranoj dinamici.

Na osnovu opvog izveštaja koji je podnela šef Odeljenja za finansije Gradske uprave Marija Milosavljević, budžet je u prvih šest meseci ove godine realizovan sa 47,7% planirnaog budžeta za čitavu 2023. godine.

Prema rečima Marije Milosavljević ovo je dobar rezultat, ako se ima u vidu da postoje prihodi koji se u većini realizuju u drugoj polovini godine.

U ovom periodu ukupno realizovana sredstva iznose 3 milijarde 43 miliona 338 hiljada i 296 dinara , a izveštajem je obuhvaćen i rebalans budžeta koji je usvojen aprila meseca kojim je suma uvećana za 424 miliona dinara.

Kako je konstatovano ova sredstva su racionalno trošena , a pokazatelj je suma od preko 700 miliona koja se u prvih šest meseci konstantno nalazila na računu grada, a po rečima gradonačelnika brojni se projekti realizuju.

U prepodnevnom delu zasedanja je veliku polemiku izazvao gradski stadion za koji je opozicija tvrdila da je zabranjen za upotrebu, a gradonačelnik Goran Cvetanović obavestio da je upotrebna dozvola pribavljena i važi od danas.

Skupština je usvojila predlog izmene  i dopune plana javnih nabavki, četvrtog po redu.

Kada je reč o predlogu izmene i dopune plana nabavki za 2023. godinu, njime su predviđena  sredstva za realizaciju projekata u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvom turizma i omladine i međunarodnim organizacijama. To su projekti koji se odnose na  rekonstrukciju montažnog klizališta u Leskovcu, nabavku  i postavljanje dečijih mobilijara u parku Devet Jugovića, kod  spomenika Oslobodiocima u gradskom parku i u naselju Dubočica, ali i na učešće  građana na  projektima poput  parternog uređenja degradirane javne površine u Leskovcu, nabavku  i postavljanje mobilijara, kao  i nabavku i postavljanje teretane na otvorenom.

Pred odbornicima je bio i tromesečni izvešta za drugi kvartal  o praćenju rada javnih i javno-komunalnih preduzeća kroz analizu rada i mišljenja za prvih šest meseci ove godine.

Nenad Zdravković je isped GG Za Leskovac postavio pitanje između ostalog da li se GAS priprema urušavanjem za privatizaciju, kao i da li je za toplanu u Dubočici nabavljen zabranjen zbog uticaja na zdravlje mazut u količini od 250 tona. On se dotakao i Vodovoda Doma koji ne raspolaže tačnim brojem stanova u vlasništvu , što se znalo pre godinu dana , dok se za lokale zna.

Kada je reč o izmenama i dopunama  poslovanja i rada JKP Toplana za ovu  godinu i programa korišćenja sredstava iz budžeta grada Leskovca  zakonski  je predviđeno da su svi vlasnici objekata na teritoriji jedinice lokalne samouprave dužni da se priključe na postojeću infrastrukturu u zavisnosti od namene objekta. Lokalna samouprava i leskovačka Toplana su spremni da  priključe na sistem OŠ Vasa Pelagić i Medicinsku školu i time rasterete leskovačku bolnicu.

Odbornici  su se saglasili sa srednjoročnim  planom  poslovne strategije i razvoja leskovačkog Vodovoda  od 1.januara ove  do 31.decembra 2025. godine  i sa izmenama  programa poslovanja ovog preduzeća za 2023.godinu.  Izmene se odnose na rekonstrukciju  vodovodnih mreža u nekoliko ulica kao i  poboljšanje tehničke opremljenosti laboratorije za kontrolisanje i overavanje vodomera.