DruštvoVesti

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA ZBOG POPLAVA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u pojedinim delovima kako Leskovca tako i čitavog Jablaničkog okruga.
,,Od sinoć smo konstantno na terenu jer je u poslednja 72 sata pala velika količina kiše. Cela teritorija Leskovca je pod rizikom od poplavnog talasa, Jablanica je na vodostaju 207, Morava na vodostaju 399 što je vanredna odbrana od poplava a Veternica 252 takođe vanredna odbrana. Zbog celokupne situacije predlažem gradonačelniku da se donese odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog elementarne nepogode nastale usled obilnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja“, kazao je šef Odeljenja za opšte poslove Milan Popović koji je sa ekipama bio na terenu, između ostalog i na putu ka Vlasotincu.
Noćas je bilo intervencija i u Belanovcu, Vinarcu , Zalužnju.
Voda je prodrla i u pojedina dvorišta u blizini puta ka Vlasotincu i stanovnici se boje da ne uđe i u kuće.
U Vinarcu se se pojedina domaćinstva odlučila da krenu već da crpu vodu iz dvorišta i spasu mašine.

U Bobištu je sinoć došlo do izlivanja kanalizacije. Ekipe sektora za civilnu zaštitu zadužene za ovakve situacije izašle su na teren i izvršile ispumpavanje nagomilane vode i za sada je situacija pod kontrolom, kazao je gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović i dodao da su se sinoć problemi javili i u Donjem Stopanju, Vinarcu, Priboju, Zalužnju, Pečenjevcu, Šarlincu gde je usled velikih bujičnih voda došlo do plavljenja glavnih puteva u ovim mestima i pojedinih domaćinstava uglavnom bašte, njive, podrumi. Intervencijom komunalnih službi grada Leskovca i mehanizacijom su dublje prokopavani kanali i pravljene zemljane barijere i bujični tokovi su odvedeni u reku i situacija vezana za poplave je trenutno u tim medstima stavljena pod kontrolu.
izjava 08.32 u toku 09.20 u porastu
Goran Cvetanović, komandant Štaba za vanredne situacije
Kako je kazao načelnik Jablaničkog upravnog okruga Vatrogasno-spasilačka jedinica evakuisala dvoje stanovnika Bunibroda i Guberevca On je takođe izvestio javnost o trenutnoj situaciji u opštinama Medveđa, Vlasotince Lebane i Bojnik gde je veliki broj domaćinstava i useva poplavljen pa će stoga i u tim opštinama biti proglašena vanredna situacija.
Gradonačelnik je izneo podatak da su veliku štetu pretrpeli putevi u Drćevcu, Lokošnici i da je most u Jelašnici urušen i naglasio da su to štete koje će grad morati da rešava nakon što se situacija stabilizuje i dodao da budžet Leskovca raspolaže sa 5 miliona dinara namenjenih reagovanju u vanrednim situacijama.
„Zaposleni Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove u civilnoj zaštiti i zaposleni u lokalnoj samoupravi zaduženi za ove probleme su sve vreme na terenu, odgovaraju na sve pozive građana. Problemi sa poplavama se kao što sam rekao rešavaju prepumpavanjem, mehanizacija je na terenu, vrši se prokop kanala, na nekim mestima se postavlja pesak kako bi se popravili bedemi. Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na raspolaganju i trudimo se maksimalno da što pre saniramo probleme i da blagovremeno odgovorimo na sve pozive građana. Štab će redovno izveštavati stanovništvo o situaciji na terenu. Smatram da je potrebno uvesti vanrednu situaciju jer je čitava teritorija grada pogođena nepogodama“ – zaključio je gradonačelnik Cvetanović.