DruštvoVesti

STIGLE MASKE ZA MUP

Medicinska zaštitna oprema u vrednosti od 361.407 evra, humanitarna pomoć Kraljevine Danske kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije, isporučena je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.
Ministarstvu je uručeno 76.800 FFP2 zaštitnih maski namenjenih uniformisanom sastavu operativnih jedinica MUP-a, ali i svim drugim zaposlenima koji imaju neposredan kontakt sa građanima.
Agencija za strateške zalihe Kraljevine Danske i Danska agencija za vanredne situacije, uputila je donaciju MUP-u, a primopredaji humanitarne pomoći prisustvovali su Dragana Uglješević iz Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje MUP-a, Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije, Nenad Mitošević, predstavnik Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, i Sakelaris Hurdas, predstavnik delegacije EU u Srbiji.
Ova donacija Kraljevine Danske realizovana je u koordinaciji Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji je nacionalna kontakt tačka za saradnju u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, a u skladu sa potpisanim Sporazumom između Republike Srbije i Evropske unije o učešću Republike Srbije u Mehanizmu civilne zaštite EU.
U okviru aktivacije Mehanizma civilne zaštite EU, koja je na snazi od 14. marta 2020. godine, Republici Srbiji je do sada upućena humanitarna pomoć za potrebe MUP ukupne vrednosti više od sedam miliona evra.