SUBVENCIJE ZA POSLODAVCE ZA OTVARANJE NOVIH RADNIH MESTA

U okviru javnih poziva koje je nedavno raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje nalazi se i jedna vrlo zanimljiva mera za poslodavce koja predviđa dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih. Naziv javnog poziva pod kojim se ova mera sprovodila ranijih godina je otvaranje novih radnih mesta.

Dodela subvencija u sklopu ovog poziva, namenjena je, pre svega, poslodavcima iz privatnog sektora radi zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, s tim što se prioritet daje određenim kategorijama.

Prema rečima načenice odeljenja za razvoj preduzetništva i programe zapošljavanja u leskovačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, Danijele Trako, u zavisnosti od opštine postoji razlika u visini subvencije.

Nacionalna služba za zapošljavanje digitalizovala je većinu usluga i omogućila nezaposlenima i poslodavcima da se prijave elektronski.
Sve informacije za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja, i podnošenje zahteva prema aktuelnim javnim pozivima dostupne su na zvaničnoj internet stranici www. nsz.gov.rs.
U okviru 12 republičkih javnih poziva kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biće uključeno preko 20 hiljada osoba, od kojih je skoro 2.300 osoba sa invaliditetom. Za ove namene opredeljeno je 6 milijardi 550 miliona dinara.