DruštvoVesti

SUTUACIJA POD KONTROLOM

„U ovom trenutku, voda se povukla sa svih lokacija i vodostaj je uredan. Nastavlja se sa praćenjem stanja i u skladu sa vremenskim prilikama saniraju se oštećenja“, kazao je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović na danas održanoj 46 sednici štaba i poručio sugrađanima da će se i nadalje pratiti situacija na terenu i dati sve od sebe da secspreči plavljenje domaćinstava i useva, ali i da se sanira šteta koja je već načinjena. Tokom proteklog vikenda na putu Gornje Stopanje – Turekovac, kod preduzeća Mesokombinat, usled jake bujice urušio se most, ova deonica je zatvorena za saobraćaj, i procenjuje se šteta i način rešavanja ovog problema.
Komandant Štaba za vanrendne situacije je govorreći o ugroženim područjima poplavama tokom proteklog vikenda u mestima Gornje Stopanje, Šainovac, Bobište, Jarsenovo, Donje Sinkovce, Vinarce, Čekmin i Donji Bunibrod zbog povećane količine padavina od 30 l na m2 kazao da se uglavnom radi o poljoprivrednom zemljištu.
Na putu Gornje Stopanje – Turekovac, kod preduzeća Mesokombinat, usled jake bujice urušio se deo mosta, ova deonica bitna za stanovnike sela Svirce, Gornje Stopanje i Turekovac, kao i dve fabrike Mesokobninat i Sonderduks hladnjače je zatvorena za saobraćaj. Procena štete je u toku, nakon čega treba da usledi i sanacija kada prilike to dozvole. Kada je reč o prilazu Mesokombinatu i Turekovcu, moguć je prilaz s puta sa druge strane iz Ćenovca, dok pešaci i biciklisti i dalje prelaze.
Na putu ka Jarsenovu se javilo klizište i odron. Radnici nadležnog JP Urbanizam su na terenu kako bi pronašli najbolje moguće rešenje za ovaj problem, dodao je gradononačelnik Cvetanović.

Šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave grada Leskovca Milan Popović je istakao da Sektor za vanredne situacije ali i javno komunalna preduzeća preduzimaju sve mere kako bi se sanirala šteta.
„Grad Leskovac je nabavio i još dve muljne pumpe za izvlačenje vode kapaciteta 1500 litara u sekundi, tako da sada ima ukupno četiri, kao i dve profesionalne sušilice za isušivanje vlage u poplavljenim prostorijama, sa pratećom opremom. Koje se po potrebi, a na zahtev meštana ili Mesnih zajednica odpremaju na ugroženo područje u saradnji sa JKP Vodovodom Leskovac, a rešavaju se problemi i sa snabdevanjem električnom energijom“, kazao je Popović.

Veliki posao je i pred komisijama za procenu štete na objektima i oranicama i stočnom fondu.

U ovom trenutku, voda se povukla sa svih lokacija i vodostaj je uredan. Nastavlja se sa praćenjem stanja i u skladu sa vremenskim prilikama saniraju se oštećenja.