DruštvoVesti

SVETSKI DAN ROMA OBELEŽAN U LESKOVCU

Povodom Svetskog dana Roma za pripadnike ove nacionalne manjine priređen je prijem u svečanoj sali grada. Prijemu je prethodio razgovor gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića sa predstavnicima Roma u gradu o problemima sa kojima se suočavaju i njihovim potrebama i ciljevima.
Gradonačelnik je tokom razgovora naglasio da lokalna samouprava grada Leskovca i pripadnici romske nacionalne manjine imaju dobru saradnju i konstantnu komunikaciju.
„Svim pripadnicima romske populacije čestitam Međunarodni dan Roma. Želim im mnogo zdravlja sreće i uspeha . Siguran sam da ćemo u narednom periodu, kao i prethodnih godina, još više doprineti uređenju romskih naselja i nastaviti da podržavamo socijalno ugrožene pripadnike romske manjine. Sa Romima delimo i dobro i loše, izborili smo se sa mnogim nedaćama, i samo jedinstveni možemo doprineti poboljšanju njihovog položaja u društvu“ – poručio je gradonačelnik.
Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma se zahvalio na prijemu i pozvao pripadnike Romske nacionalne manjine da se 12.aprila odazovu vakicnaciji protiv korona virusa bez prijavljivanja .
Zamenica gradonačelnika Leskovca Ana Jankvović Stojanović je uz podsećanje na infrastrukturna ulaganja u romskim naseljima poput kompletnog uređenja Radanske i Sutjeske ulice vrednosti 32 miliona dinara, izrade planova za naselje Slavko Zlatanović, uređenje spotrskog terena u istom naselju i uručenje preko 1000 paketa romskom stanovništvu istakla da Leskovac ima najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine u odnosu na broj stanovnika, Prema podacima kojima raspolažemo u Leskovcu živi oko 8000 Roma, a u okolnim selima još oko 4000.
Aleksandra Stojanović, koordinatorka za romska pitanja u Gradskoj upravi grada Leskovca je kazala sa se mnogo radi na poboljšanju obrazovanja Roma putem obuka. Obuke imaju za cilj psihosocijalnu podršku deci i odraslima, zatim se odnose na jačanju znanja, veština u oblasti pokretanja biznisa. Mnogi su romi zahvaljujući stečenom obrazovanju u srednjim školama brzo našli zaposlenje u kompanijama koje su otvorene u Leskovcu, a neki su se zaposlili i u Nišu.
Međunarodni dan Roma je utvrđen 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine kada je usvojen grb u obliku točka i himna Đelem đelem.