DruštvoVesti

TREĆINA STANOVNIŠTVA U LESKOVCU VAKCINISANA

U Zavod za javno zdravlje Leskovac stigao je zamrzivač za čuvanje Fajzer vakcine protiv Kovida 19 vrednosti 15 hiljada evra koji je donacija Vlade Republike Srbije i znatno će olakšati proces vakcinacije.
,,Do sada je trećina odraslih stanovnika na teritoriji grada Leskovca primilo prvu dozu, odnosno 25% stanovništva je vakcinisano sa obe doze. Međutim, potreban je još veći obuhvat kako bi se dostigao koletivni imunitet, pa pozivam sve građane da se vakcinišu, sve vakcine su na raspolaganju”, uputila je apel direktorka ZZJZ Leskovac Aleksandra Nikolić.
Povodom donacije frižidrera za čuvanje Fajzer vakcine zamenica gradonačelnika Ana Janković-Stojanović koja je sa gradskom većnicom Aleksandrom Milovanović posetila ZZJZ Leskovac je kazala:
„Vakcine će se čuvati na temperaturi od -60 do -80°C čime će se omogućiti adekvatno distribuiranje vakcine na odgovarajućoj temperaturi. Time će hladni lanac biti ispoštovan, a vakcine će potentne stići do svakog vakcinalnog punkta. Veoma nam je značajno da ceo proces teče nesmetano i da vakcine stignu do svih predviđenih mesta za vakcinaciju u našoj regiji.“
Malo koja zemlja u Evropi ima četiri vakcine Fazjer, Astra Zeneka, Sputnjik i Sinofarm. Grad Leskovac je sve svoje resurse uložio kako bi svim sugrađanima vakcine bile dostupne i zato se ponovo insistira i ukazuje na značaj imunizacije. Potrebno je da se što veći procenat odraslog stanovništva vakciniše kako bi smo ostvarili kolektivni imunitet i time što pre izašli iz pandemije, poručeno je sa današnje konferencije za novinare.