DruštvoVesti

TREND NEPOVERANJA MLADIH U INSTITUCIJE I POLITIČKI SISTEM SE NASTAVLJA

Međunarodni dan mladih obeležen je juče 12. avgusta i tim povodom Krovna organizacija mladih Srbije objavila je izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji u 2022. godini. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazali su da se trend nepoverenja mladih u institucije i politički sistem nastavlja.

Najveće istraživanje o mladima u Srbiji, inače, sprovedeno od maja do jula ove godine, pokazalo je da skoro 50 odsto mladih želi da se odseli iz zemlje, dok 40 odsto njih ne otpisuje ovu mogućnost. Najčešći razlog koji mlade zadržava u Srbiji, kako su naveli, su porodica i prijatelji, a odselilli bi se zbog višeg standarda i kvaliteta života.

Kao odgovor na pitanje, šta je potrebno za pristojan život u Srbiji, 88 odsto mladih smatra da je od presudnog značaja, zarada, koja bi trebalo da iznosi više od 80 hiljada dinara. 

Prosečne vrednosti istraživanja ukazale su na to da mladi nemaju poverenja u institucije Republike Srbije. Zainteresovanost mladih za politička dešavanja je nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, a nasuprot tome, u porastu je  procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema omladine, mali uticaj na donošenje odluka.

Skoro 58 odsto mladih glasalo je na poslednjim izborima, održanim 3. aprila tekuće godine, a kao najzastupljeniji razlog, zbog kojeg mladi ne glasaju, navedeno je uverenje da izbori ne mogu bilo šta da promene. 72 odsto mladih smatra da izbori u Srbiji nisu fer i pošteni, a isti procenat tvrdi i da ne postoji političar kojem mogu da veruju.

Više od polovina ispitanika smatra da je našoj zemlji potreban jak lider i vođa, kojeg će narod slediti.

Kada je u pitanju stav mladih o usvajanju predloga zakona o istopolnim zajednicama, 46 odsto mladih podržava ovu inicijativu, dok je 44 odsto mladih protiv.

Inače, Krovna organizacija mladih Srbije već šestu godinu zaredom objavljuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Njihov rad podržava Švedska u okviru programa pod nazivom„Civilno društvo za unapređenje pristupa Srbije Evropskoj uniji“, Beogradske otvorene škole.