U LESKOVCU OTVORENA IZLOŽBA ,,CAN FOR BALKANS“

U Leskovačkom kulturnom centru sutra u petak 3.februara u 19 časova biće otvorena međunarodna izložba „MOŽE za Balkan – CAN for Balkans“ posvećena istorijskom stripu na Balkanu.
Balkanska smotra mladih strip autora, najstariji festival u regionu, ove godine se održava po jubilarni 25. put. S tim u vezi, aktivnosti Balkanske smotre održavaće se čitave godine, a počinje se 3. februara, kad Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan” i Leskovački kulturni centar predstavljaju internacionalnu izložbu „Can for Balkans”, koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji i Muzeju stripa u Briselu u Belgiji.
Nikolaj Pepene iz Rumunije, menadžer projekta „Može za Balkan“, predstavio je koncept izložbe.
„Velika mi je čast da upravo Leskovac predstavlja Srbiju u ovom međunarodnom projektu i što smo uspeli da kroz njega uradimo sveobuhvatno istraživanje srpskog stripa. Srpski strip postoji već 90 godina i tek sada je prvi put ušao u najvažniju instituciju – Muzej stripa u Briselu. Najveća je čast što posle Brisela, gde je izložbu pogledalo 30.000 ljudi, ova izložba dolazi upravo u moj i vaš Leskovac“ kazao je Marko Stojanović, strip scenarista i predavač u Leskovačkoj školi stripa.

„Leskovac je grad poznat po uspesima u devetoj umetnosti širom sveta” reči su gradonačelnika Gorana Cvetanovića.