DruštvoVesti

U LESKOVCU UVEDENA VANREDNA SITUACIJA

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja može da predje u vanrednu Štab za vanredne situacije grada Leskovca je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada na današnjoj sednici vanrednog karaktera.

Preporuka za uvođenje vanredne situacije ZZJZ je po rečima dirkektorke ove zdravstvene ustanove Alekdandre Nikolić data na osnovu povećanja broja novoobolelih lica, broja pregleda u kovid ambulantama, broja pacijenata na hospitalnom lečenju, kao i na osnovu činjenice da postoji nepridržavanje mera lične zaštite i fizičke distance kod određenog procenta stanovništva što utiče na širenje infekcije. Pet osoba sa teritorije grada Leskovca je preminulo 23. do 29. novembra od posledica ovog virusa.
Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca uputio je apel građanima da se odgovorno ponašaju i time spreče širenje zarazne bolesti kovid 19. Za samo nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta leskovačke kovid bolnice je povećana za 80%, a pored preporuke za uvođenje vanredne situacije Zavod za javno zdravlje je dao i predlog mera koje treba poštovati u kome se kaže da je neophodno rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca
U velikim kompanijama poput Jure, Aptiva, Falkea, Autostopa koje posluju na teritoriji grada kako je izvestio načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić na osnovu nadzora izvršenog 26. i 27. novembra od strane Inspekcije za rad ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji grada Leskovca poštuju se epidemiološke mere naložene od Kriznog štaba Republike Srbije.
Kada je reč o stambenim zgradama usvojene su mere koje se odnose na dezinfekciju zajedničkih prostorija koju je neophodno vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.
I sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije je apelovano na građane se pridržavaju svih preventivnih mera, nošenja zaštitnih maski, držanja distance, izbegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obeleže u krugu porodice.