U NAREDNIM DANIMA PROGLAŠENJE IZMENJENOG USTAVA REPUBLIKE SRBIJE

Po završetku procesa žalbi, u narednim danima, očekuje se proglašenje novog Ustava, izjavio je predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić. Od 2006. godine, kada je Srbija uspostavljena kao samostalna država, ovo je, inače, prvo menjanje Ustava.

Promene Ustava primarno imaju za cilj povećanje pravne sigurnosti građana Srbije. Samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju građanima adekvatno ostvarivanje i zaštitu prava u sudskim postupcima.
Naime, sudije će birati nezavisno telo sastavljeno od sudija i istaknutih pravnika iz redova vrhunskih stručnjaka, univerzitetskih profesora i doktora pravnih nauka.
U izboru sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca biće isključeno učešće politike, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca.
Govoreći o predstojećim aktivnostima parlamenta, predsednik Narodne Skuštine Srbije, Ivica Dačić, rekao je da će posle proglašenja Ustava uslediti raspuštanje Skupštine radi raspisivanja izbora za 3. april.

Podsetimo, izlaznost na referendumu o promeni Ustava u oblasti provosuđa, održanom 16. januara, od oko 30 odsto, ocenjena je kao sasvim dobar rezultat. Sa 59,73 odsto glasova, građani Srbije izjasnili su se u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava, dok je 39,24 odsto bilo protiv.
Referendum je održan na teritoriji cele zemlje, na svih 8.000 biračkih mesta, kao i na 10 mesta u inostranstvu. Pravo glasa u Srbiji imala su 6.510.323 birača. Međutim, to pravo iskoristilo je samo 1.953.711 građana.
U modernoj istoriji, Srbija je 13 puta menjala Ustav. Poslednji put je promenjen 2006. godine, kada je Crna Gora izašla iz državne zajednice sa Srbijom.