JOŠ 500 MILIONA DINARA ZA KUPOVINU 500 SEOSKIH KUĆA

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, najavio je da će za kupovinu još 500 seoskih kuća biti opredeljeno 500 miliona dinara. Prema njegovim rečima, uskoro će biti raspisani i novi javni konkursi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva, kao i za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”.

Ministar Krkobabić je istakao da se ove godine bez odlaganja nastavlja sa dodelom kuća, minibuseva i manifestacijama “Susreti sela”, i pri tom najavio da uskoro slede i programi vezani za zadrugarstvo, domove kultura i podršku privrednim aktivnostima.
Prema njegovim rečima, ovo je pravi odgovor na brojne zahteve i ogromno interesovanje ljudi koji svoju budućnost vide u selima Srbije.
Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2022 godinu za koji je izdvojeno 500 miliona dinara.
Takođe, izglasana je i Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije za ovu godinu, za koji je u 2021 opredeljeno 120 miliona dinara.
Između ostalog, za organizovanje manifestacije pod nazivom “Miholjski susreti sela” biće izdvojeno 43 miliona dinara.
Ministarstvo za brigu o selu će u narednom periodu raspisati javne konkurse po ovim programima.
Da podsetimo, iako se sprovodi na teritoriji čitave Srbije, program kupovine praznih seoskih kuća, usmeren je, pre svega, na pet južnih upravnih okruga, a to su: Jablanički, Nišavski, Pčinjski, Pirotski i Toplički, u kojima je, kako je istaknuto, najprimetnije pražnjenje i odumiranje sela.
Prema uredbi koju je donela Vlada Srbije u 2021. godini izvojeno je pet stotina miliona dinara za program kupovine praznih seoskih kuća, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do milion dve stotine hiljada dinara.