U PRIPREMI NACRT ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Socijalno-ekonomski savet (SES) na današnjoj sednici dao pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, i najavio da će se taj dokument tokom ove nedelje naći pred Vladom, a zatim i pred poslanicma Skupštine Srbije.
Selaković je na konferenciji za novinare, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Palati Srbija, istakao da Zakon o zaštiti na radu mora da se inovira zbog evropskih integracija i da Nacrt postavlja značajno više uslove koje poslodavci moraju da obezbede, zaposleni da ih se pridržavaju, a država da kontroliše da li se zakon sprovodi.
Ministar je naveo da strane firme i strani investitori kao jedan od osnovnih preduslova postavljaju visoke standarde u oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja na radu, dodavši da će novi zakon uticati na poboljšanje uslova za rad, ali i na mogućnosti poboljšanja poslovanja.
On je poručio da je važno da se nakon usvajanja zakona efikasno izglasaju podzakonski akti koji će omogućiti primenu zakona, kao i to da u izradi tih akata budu uključeni svi socijalni partneri, odnosno sindikati.

Predsednica Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Čedanka Andrić istakla je da će sindikati u budućim izmenama i dopunama zakona inistirati na što većoj afirmaciji odbora za zaštitu na radu.
Andrić je prenela da je sugestija tog sindikata na današnjoj sednici bila da takvi odbori budu obavezni u firmama sa više od 50 zaposlenih jer efikasan rad tih odbora spasava ljudske živote, objasnivši da se taj predlog u Nacrtu nije našao, ali da sindikat nije naišao na potpuno odbijanje, pa će biti predmet razgovora u budućim izmenama i dopunama.
Ona je navela da je druga sugestija na kojoj je sindikat insistirao uvođenje instituta koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu na nacionalnom i regionalnom nivou kako bi se pomoglo inspektorima rada.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić istakao je da se dobar deo povreda na radu dešava zbog nemara zaposlenih, jer ljudi imaju otpor prema tome da sami sebe zaštite i nose zaštitnu opremu, dodavši da zbog toga poslodavci dobro prihvataju pooštravanje propisa kroz kazne i kontrole.
Nenezić je naglasio da neki poslodavci imaju ozbiljne finansijske poteškoće kako bi ispunili zakonske preduslove i dodao da se nada da će država imati razumevanja i ispunjavati svoje finansijske obaveze prema preduzećima.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić podsetio je na to da je mnogo poslodavaca do sada smatralo da je novac uložen u zaštitu na radu bačen, ocenivši i da su nova zakonska rešenja iskorak napred.
Milić je izrazio uverenje u to da ne bi bilo smrti radnika, pre svega na gradilištima, kada bi se eliminisao rad na crno i kada bi se poboljšala bezbednost na radu.