DruštvoVesti

U TOKU PRIJAVLJIVANJE ZA POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA NA ODSEKU ZA TEHNOLOŠKO UMETNIČKE STUDIJE AKADEMIJE JUŽNA SRBIJA

U toku je podnošenje dokumentacije za prijemni ispit za upis na Odsek za tehnološko umetničke studije Akademije Južna Srbija u Leskovcu, a polaganje je predviđeno za 1.i 2.jul.
Kada je reč o Konkursu za upis studenata u prvu godinu Osnovnih strukovnih studija za školsku 2021/2022. god. na Odseku za tehnološko umetničke studije predviđen je upis 75 studenata na budžetu i 45 samofinansirajućih i to na studijskim programima:
• Tekstilno inženjerstvo: 25 studenata na budžetu i 25 studenata koji plaćaju školarinu
• Tekstilna hemija i zaštita životne sredine: 18 studenata na budžetu i 7 studenata koji plaćaju školarinu
• Bezbednost radne i životne sredine: 20 studenata na budžetu i 5 studenata koji plaćaju školarinu
• Modni dizajn: 12 studenata na budžetu i 8 studenata koji plaćaju školarinu
Prijem dokumentacije za polaganje prijemnog ispita je u toku i trajaće do 30.juna , a 1.i 2. jula će se organizovati i polaganje.
Preliminarna rang lista kandidata za upis će biti objavljena 5. a konačna 7.jula dok je od 8.jula predviđen upis budućih studenata.
Kao i proteklih godina Odsek za tehnološko umetničke studije je organizovao izložbu radova studenata, ali ovaj put na drugačiji način.
Izmenjeni uslovi rada nisu uticali na izvođenje praktičnog dela nastave. Studenti treće godine Modnog dizajna i Tekstilnog inženjerstva su pripremili tradicionalnu završnu izložbu iz stručnih predmeta kao sto su Modna ilustracija, Kreiranje odeće, Dizajn tekstila, Modni trendovi u dizajnu tekstila, Dizajn modnih kataloga, Štampa tekstila, Stručna praksa, Projektovanje i proizvodnja tkanina, Konfekcija itd. Svi ovi radovi nasli su svoje mesto na interaktivnoj virtuelnoj izložbi Odseka za tehnološko umetničke studije, Akademija Južna Srbija koja može da se vidi na sajtu ove obrazovne ustanove i Facebook i Instagram stranici. Pored radova studenata treće godine šansu da prikažu svoje radove dobilo je i nekoliko studenata sa druge godine već pomenutih smerova. Ova interaktivna virtuelna izložba se od prethodne razlikuje po digitalnoj modnoj reviji koja je prikazana u vidu fotografija, a nalazi se u istom prostoru. Studenti Odseka su imali priliku da se pokažu i kao dizajneri, ali i kao modeli. Izložba i modna revija su rezultat kreativnosti i bliske zajedničke saradnje profesora i studenata, koju ni novonastala situacija izazvana pandemijom, nije mogla da omete.
Ipak, oni koji bi želeli da radove vide i uživo to će moći na izložbi koja će biti organizovana 2.jula u leskovačkoj Narodnoj biblioteci.