DruštvoVesti

USKORO NOVI JAVNI POZIVI ZA ZAMENU STOLARIJE I POSTAVLJANJE SOLARNIH PANELA

S obzirom na to da je projekat unapređenja energetske efikasnosti koji Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama naišao na veliki odziv građana, ministarka Zorana Mihajlović, najavila je da će novi javni pozivi biti raspisani krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, navela je da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, dok će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.
Država je obezbedila dovoljno sredstava, tako da ćemo omogućiti svim građanima da smanje potrošnju energije, poručila je ona.
Mihajlović je podsetila i na to da je za prvi projekat izdvojena 1 milijarda 2 stotine miliona dinara uz očekivanje da će on domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune najmanje za 20 do 30 odsto.
Prema njenim rečima, na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida.
Ministarka Mihajlović ovom prilikom najavila je i olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane, rekavši da je cilj da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju.