DruštvoVesti

USKORO POMOĆ ZA ENERGETSKU SANACIJU OBJEKATA

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave. Grad Leskovac će učestvovati na ovom javnom pozivu, kao i po ostalim pozivima koji omogućavaju znatna materijalna sredstva, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Gradovi i opštine se za dodelu sredstava mogu javiti do 21. maja.

Predviđeno je da polovinu sredstava za zamenu stolarije radi postizanja veće energetske efikasnosti obezbede sami građani a drugu polovinu država, odnosno Uprava za energetsku efikasnost i opštine.
Nakon prijavljivanja opština, trebalo bi da počne i prijavljivanje građana, što se očekuje u junu, a kako je ranije najavljeno iz resornog ministarstva, prvi ugovori bi trebalo da se realizuju na jesen.
Grad Leskovac će kako je kazao gradonačelnik učestvovati na ovom javnom pozivu i omogućiti svojim građanima da dođu do nove stolarije pod povoljnim uslovima.
Kada je reč o kriterijumima za izbor lokalnih samouprava, u javnom pozivu Ministarstva rudarstva enegetike i rudarstva je navedeno njih šest, a to su spremnost za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju, procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera, zatim procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta te iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva kao i razvijenost lokalne samouprave.