VATROGASCI-SPASIOCI SE DRUŽILI SA MALIŠANIMA

Povodom obeležavanja 17. septembra, dana Sektora za vanredne situacije i slave svih vatrogasaca – spasilaca Republike Srbije, predstavnici ovog sektora su u centru Leskovca organizovali taktičko – tehnički zbor u prisustvu velikog broja dece predškolskog uzrasta i građana.

Na Dan vatrogasaca 17. septembra 2009. godine osnovan je Sektor za vanredne situacije, kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim dešavanjima. Ujedno, na ovaj datum usvojen je i Akcioni plan za formiranje ove službe. Takođe, vatrogasci – spasioci širom Srbije obeležavaju i krsnu slavu Presvetu Bogorodicu, zaštitnicu vatrogasaca.

U gotovo svim Vatrogasno – spasilačkim jedinicama u Srbiji ovaj praznik se proslavlja uz sečenje kolača i želju da svi pripadnici ove jedinice budu zaštićeni prilikom gašenja požara i u ostalim intervencijama i izazovima.

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i krsne slave
prethodnih dana je organizovano izvođenje javno-pokaznih vežbi VSJ u OŠ „Radovan Kovačević“ u Lebanu  i TT zbor, zatim edukacija dece iz predškolskih i školskih ustanova u  OŠ „N.Skobaljić“ u  Velikom  Trnjanu, javno-pokaznih vežbi kod Fabrike  autokomponenti „Autostop“ u Leskovcu, edukacija  dece iz predškolskih i školskih ustanova  PU „Naše dete” u Leskovcu , TT zbor  na platou ispred PU „Mladost“ u Medveđi , a danas završnica TT zbor na Bulevaru  Oslobođenja u centru Leskovca.   

U okviru današnjeg taktičko – tehničkog zbora, veliki broj dece predškolskog uzrasta imao je priliku da se upozna sa poslom vatrogasaca, zatim sa vatrogasnom opremom i načinom kako da zaštite sebe i svoje najbliže.

Kako ističu u Sektoru za vanredne situacije ove godine je bilo nešto manje intervencija nego tokom prethodnih što raduje i nadaju se da će tako i ostati.