DruštvoVesti

ZAVRŠEN PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE OPŠTINE LEBANE SA BUGARSKOM

Projekat Zelena prekogranična saradnja-bolje učenje kroz iskustvo u kome su učestvovale opština Lebane sa srpske i grad Ćustendil sa bugarske strane koji finansirala Evropska Unija kroz program prekogranične saradnje sa 413 hiljada evra uspešno je ralizovan. Reč je o rekonstrukciji krova i energetskoj sanaciji dečjeg vrtića u Lebanu, izgradnji modernog dečjeg igrališta kao i ekološkoj edukaciji dece i omladine.
Na konkurs Evropske unije za razvoj prekogranične saradnje, zajedno su konkurisale opština Ćustendil i Lebane, projektom Zelena prekogranična saradnja – bolje učenje kroz iskustvo čija je ukupna vrednost 413.400 evra, od čega je učešće srpske strane 135 hiljada evra.
Za opštinu Lebane je ovaj projekat od izuzetne važnosti jer se više od četiri decenije ništa nije radilo na objektu dečjeg vrtića u Lebanu. Uslovi za čuvanje dece mnogo su bolji i po savremenim standardima. Kada je reč o radovima , oni su podrazumevali rekonstrukciju i energetsku sanaciju objekta dečjeg vrtića u Lebanu (zamena krova, stolarije, bravarije i delimična rekonstrukcija enterijera) i izgradnju modernog igrališta za decu u dvorištu vrtića (sa gumenim zaštitama i bezbednim elementima i podlogama).
Projekat se zvanično završava 15. maja, tajao je dve godine.

Ostvareni rezultati su:

  • Rekonstrukcija i energetska sanacija objekta dečjeg vrtića u Lebanu, i
  • Izgradnja dečjeg igrališta u dvorištu vrtića, i
  • Trodnevna radionica i izložba – Moj zeleni grad,
  • Izrađen Eko plan – Životna sredina u prekograničnom regionu,
  • Trodnevni Eko trening za učenike osnovnih škola iz Lebana i Ćustendila,
  • Dvodnevni diskusioni forum Ekologa iz Srbije i Bugarske.

Značaj projekta za opštinu Lebane se ogleda i u činjenici da je mali broj opština koje su dobile sredstva od EU za prekograničnu saradnju.