DruštvoVesti

DANAS JE SVETSKI DAN PORODICE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, koji je prvi put upriličen 1994. godine pod sloganom „Da porodični život ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se obratio ovim povodom:
„ Na današnji dan kada se u celom svetu obeležava Dan porodice, važno je da se podsetimo da su ljubav, poštovanje i zajedništvo vrednosti koje treba da negujemo i svoju decu tome da učimo. Porodica je oaza naše radosti i sreće, naše utočište koje nam daje energiju za sve naše životne poduhvate.
Stoga, posebno naglašavam da ćemo još doslednije nastaviti da donosimo odluke u korist porodice – osnove svakog zdravog društva. U situaciji u kojoj se danas nalazimo, naučili smo da je odgovornost velika i da svaki pojedinac ima ulogu u očuvanju naše društvene zajednice. Stoga apelujemo svakodnevno: Čuvajte sebe i svoje zdravlje, vakcinišite se, jer na taj način štitite svoju porodicu, a time i grad Leskovac.“
„Da porodični život ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“ kao slogan i danas oslikava primarni cilj obeležavanja ovog praznika kojim se ukazuje na važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, podstiču društvene aktivnosti u korist porodice i donošenje odluka koje bi trebalo da osiguraju bolji standard i kvalitet života.