KulturaVesti

,,DRAGANOVO PERO“ U RITMU DIJALEKTA PRVI PUT

Manifestacija takmičarskog karaktera pod nazivom ,,U ritmu dijalekta” koju prvi put organizuje Leskovački kulturni centar i koja je posvećena nedavno preminulom radniku u kulturi Draganu Radoviću održana je u subotu u prostorijama Centre za stučno usavršavanje u obrazovanju. Pobedu je odneo pesnik sa ovih prostora Vlasta Cenić.

Cilj organizatora je bio da se na festivalu okupe književni stvaraoci koji poeziju pišu na svim dijalektima srpskog jezika. Od 78 pristiglih radova se predstavilo 20 najboljih autora.

Dragan Radović je bio dugogodišnji urednik književnog programa Leskovačkog kulturnog centra, profesor književnosti, književni kritičar, pesnik i pisac, i urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Naše stvaranje“. Pokrenuo je naučni skup „Dijalekti srpskog jezika: istraživanja, nastava, književnost“ i u svojim delima negovao specifičan leskovački govor.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i grad Leskovac.

Autoru najlepše pesme Vlasti Ceniću pripala je nagrada „Draganovo pero“ a svim autorima su uručene zahvalnice. Biljana Mičić, profesorka srpskog jezika i književnosti u leskovačkoj gimnaziji je održala predavanje na ovu temu, a prikazan je film o Draganu Radoviću uz prigodan muzički program.
Selektor manifestacije je profesor srpskog jezika i književnik Dejan Đorđević, a članovi žirija su: profesor doktor Tihomir Petrović, istoričar književnosti i penzionisani profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, profesor doktor Milivoje Pavlović, književni istoričar, istraživač kulturnih i medijskih tokova, rektor Fakulteta za kulturu i medije, Violeta Jović, višestruko nagrađivana književnica iz Niša, prepoznatljiva po svom stvaralaštvu na dijalektu.