DruštvoVesti

EKIPA RESTORANA „KOLIBA“ PONOVO OBORILA REKORD U PRAVLJENJU NAJVEĆE PLJESKAVICE NA SVETU, OVOG PUTA TEŠKE 67,2 KILOGRAMA

Napravivši pljeskavicu, koja je samo 200 grama teža u odnosu na prošlogodišnju, majstori leskovačkog restorana „Koliba“, oborili su sopstveni rekord u pravljenju najveće pljeskavice na svetu. Novi rekord je 67 kilograma i 200 grama.

Tročlani tim leskovačkog restorana „Koliba“, koji već sedmu godinu zaredom, učestvuje na Memorijalnom takmičenju „Novica Stanković – Šaponja“, u sklopu održavanja turističko – gastronomske manifestacije „Roštiljijade“, sinoć je uspeo da obori sopstveni rekord. Ljubiša Đorđević, Predrag Lazarević i Ivica Zdravković, napravili su pljeskavicu tešku 67 kilograma i 200 grama.

Priprema najveće pljeskavice na svetu, trajala je sat i po vremena, a najteži deo u okviru tog procesa, kao i uvek, bilo je upravo okretanje, koje je, pak, ove godine, kako je ocenjeno, bilo daleko lakše.

Ceo postupak, od merenja mesa, preko pripreme i pečenja, pratio je stručni žiri.

Pre nego što je stavljena na skaru, debljina pljeskavice iznosila je 2,6 centimetra, a prečnik 190 centimetara. Nakon pečenja, dimenzije su smanjene, tako da je debljina bila 2,4 centimetra, a prečnik 171 centimetar, saopštio je Momčilo Conić, jedan od članova stručnog žirija.

Ova najveća pljeskavica ili 300 malih, podeljeno je okupljenim građanima, u okviru Etno kompleksa „Šop-Đokić“, na čijem prostoru je održano Memorijalno takmičnenje “Novica Stanković – Šaponja”, uz pratnju bleh orkestra Elvisa Bajramovića, prve trube Guče 2019. i 2022. godine.