DruštvoVesti

MEĐUNARONDI DAN BABICA

Međunarodni dan babica – 5. maj obeležava se danas, a ustanovila ga je Internacionalna konfederacija babica 1992. godine. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitao je ovim ,,Božjim sestrama” kako su nazivane u srednjem veku njihov dan.
„Posao babice je izuzetno težak, ali i jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovorijih poziva, jer je za njega potrebno mnogo ljubavi i strpljenja. Zbog toga je Dan babica važan jer se skreće pažnja na njihov značaj za izgradnju boljeg zdravlja i ojačavanju strukture porodice i zajednice.
Takođe, važno je napomenuti da babice pomažu izgradnju zdrave porodice, jer je u rukama babica ključ za budućnost. Veliko im hvala što vredno rade uprkos pandemiji, i što na svet donose nove živote. Želim vam još više posla!“ poručuje se u čestitki gradonačelnika.
U leskovačkom porodilištu radi 78 babica. Od početka godine u porodilištu leskovačke Opšte bolnice rođeno je više od 500 beba, od toga sa teritorije grada Leskovca 308.
Babice se pominju u Bibliji u Starom zavetu u “Knjizi izlaska” gde su opisane kao heroine koje su lukavstvom izbegle surovu naredbu tadašnjeg egipatskog faraona da ubiju svakog muškog potomka Herbeja na rođenju.
Tokom srednjeg veka uloge babice se najčešće prihvatala porodiljina drugarica i osim što bi pomagala prilikom porođaja brinula bi i o majci i bebi, kao i o domaćinstvu dok se porodilja ne oporavi. Takve žene bi se nazivale “Božje sestre”.
U novije vreme je postalo zanimanje koje je organizovano od strane društva i za koje postoje posebne škole. U Engleskoj je 1881. godine osnovan Kraljevski koledž za babice, koji je imao za cilj da promoviše ovo zanimanje izjednačavajući ga sa naukom i umetnošću.
U Srbiji se Dan babica obeležava od 2009. godine, sa ciljem da se ova profesija promoviše, i većina njih ga provodi radno. Babice, kao stručne medicinske sestre su spona između pacijenta i doktora, i veoma su bitne za žene koje se nalaze u fazi najvećeg bola i radosti.