DruštvoVesti

MEŠTANI STUBLE ZBOG ŠTETE NA USEVIMA USLED POPLAVA BLOKIRALI REGIONALNI PUT BRESTOVAC-BOJNIK

Nezadovoljni zbog poplava koje su im uništile useve meštani Stuble blokirali su traktorima regionalni put Brestovac-Bojnik. Oni traže nadoknadu nastale štete na, kako tvrde, više od 400 hektara.

Kako ističu stanovnici ovog sela njihove oranice su poplavljene nakon ispuštanja brane na Brestovačkom jezeru, a usled toga je nastala velika šteta.

Oni su izneli zahtev da im se obrati predsednik opštine Nebojša Nenadović i pruži im pismene garancije da će se rešiti višedecenijski problem izlivanja Puste Reke i kanala , što konstantno dovodi do velikih šteta .

Tokom blokade je ušešće uzelo 50-tak traktora, a kako ističu meštani traži se da lokalna samouprava i JP Vodoprivreda Srbije daju pismene garancije da će se pristupiti čišćenju i proširenju korita Puste Reke i kanala.

Meštani takođe  ističu da ostaju do ostvarenja svojih ciljeva na putu sa traktorima.

Predsednik opštine Nebojša Nenadović ističe da lokalna samouprava nije nadležna za čišćenje korita Puste Reke jer ona spada u vode prvog reda i da je za taj posao nadleđno preduzeće Srbija vode.

On dodao da  je o problemu izlivanja Puste Reke razgovarao sa direktorom ovog preduzeća Goranom Puzovićem i da je jedino rešenje da se ovo rečno korito unese u republički Operativni plan odbrane od poplava. Preduzeće HSV iz Vlasotinca je uradilo elaborat za čišćenje Puste Reke u dužini od četiri kilometra iz Lapotinca u pravcu Stuble što bi koštalo oko 60 miliona dinara.  

Do izlivanja je došlo u jednom delu Puste Reke između Kacabaća i Stuble, ali ne kao pre 2021.godine ističe Nenadović.

Lokalna samouprava, kako ističe Nenadović nema mehanizme ni za nadoknadu štete koja je nastala u ataru Stuble jer ona nije veća od 10 odso ukupnog budžeta opštine.

Kako ističu meštani Stuble blokadu su najavili Policijskoj stanici u Bojniku pre 5 dana .